• Lungimea căilor ferate din România este aceeași ca acum 100 de ani.
  • Viteza medie pentru trenurile de călători în România este de sub 50 km/h.
  • Viteza medie pe căile ferate din România este de 17 km/h pentru marfare.

Infrastructura feroviară din Europa se dezvoltă accelerat, remarcă ziarul american The New York Times. Cererea pentru trenurile de pasageri pentru călătorii între țări este în creștere, iar companiile și guvernele din țări precum Germania sau Franța investesc în transportul cu trenul.

În ciuda faptului că România nu are nicio linie de mare viteză capabilă să susțină trenuri care depășesc 250 km/h, există câteva tronsoane unde trenurile pot circula cu viteze mai mari decât media națională, care se situează la aproximativ 50 km/h pentru transportul de călători. Cele mai rapide linii feroviare din România sunt modernizate parțial și permit circulația trenurilor cu viteze de până la 160 km/h, însă doar pe anumite porțiuni.

România are nevoie de investiții masive în infrastructura feroviară pentru a putea concura cu rețelele de transport din Europa de Vest. Deși există proiecte pentru modernizarea unor linii la standarde mai ridicate, lipsa unei strategii clare pentru trenuri de mare viteză face ca România să rămână departe de standardele europene în domeniul transportului feroviar.

Recomandări

SUA ȘI UCRAINA S-AU ÎNȚELES
CE FACI ÎN VINEREA MARE
LE-A DAT CU TESLA
AZI ÎNCEPE VACANȚA
ZELE ACUZĂ CHINA
NE AVEM CA FRAȚII

În timp ce alte țări din regiune, precum Polonia și Ungaria, investesc puternic în modernizarea infrastructurii feroviare și în integrarea în rețeaua europeană de mare viteză, România rămâne în urmă, riscând să piardă oportunități economice majore.

Citește și