- Volumul de construcții în România a scăzut cu 7% în T1/2024.
- Infrastructura a revenit pe creștere în luna martie a acestui an.
- Construcțiile rezidențiale sunt la pământ, potrivit datelor INS.
Volumul de construcții a scăzut în primul trimestru din 2024 cu 7% față de același trimestru din anul trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică. Toate segmentele de construcții au scăzut, în afară de lucrările de infrastructură, care au revenit pe creștere.
De ce scad construcțiile și care sunt perspectivele de viitor?
„Construcțiile pe partea de rezidențial scad în cea mai mare parte din cauza situației din București. În ultimii patru ani, s-au emis foarte puține autorizații de construire în București și acestea nu sunt păreri, sunt datele de la Institutul Național de Statistică, care spun că în fiecare an, autorizațiile de constuire pentru clădirile rezidențiale din București au scăzut drastic din 2020 încoace, deci, în administrația Nicușor Dan. Ori, o piață uriașă ca Bucureștiul nu poate decât să tragă în jos întreaga piață din România”, a explicat Răzvan Botea, editor al Ziarului Financiar, pentru Aleph News.
„Mai mult decât atât, vedem aici o situație foarte ciudată, cea în care nu se construiește, așa cum arată datele INS pe construcții, dar și pe autorizații de construie, dar în schimb, prețul apartamentelor crește, cererea este în creștere și creditarea merge destul de bine ori evident că dacă nu se construiește și cererea pentru apartamente, pentru case, pentru locuințe crește, atunci automat cresc prețurile apartamentelor, caselor și locuințelor. Și de aceea, noi vedem că au crescut prețurile, dar au crescut și chiriile”, a adăugat Răzvan Botea.