• România are nevoie disperată de capital străin.
  • E singura șansă ca țara să se dezvolte, arată un studiu PricewaterhouseCoopers România.
  • Economia globală va scădea cu 5.2% anul acesta și își poate reveni în 2021, doar în anumite condiții.

La asta trebuie să lucreze Guvernul: atragerea de investitori străini pentru relansarea economiei. În ultima vreme, investițiile din afara țării s-au apropiat de 5 miliarde de euro pe an.

Pare mult, până ne comparăm cu Portugalia, de exemplu, o țară mult mai mică, de 10 milioane de oameni. Acolo, investițiile străine directe au depășit 8 miliarde de dolari anul trecut.

Fără o politică clară de atragere a investițiilor străine, România va fi puternic afectată pentru că suntem loviți din toate părțile: deficitul crește, economia scade, iar investițiile nu mai vin.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Situația investițiilor în România

Criza de coronavirus a pus pe hold investițiile din țară, iar tot ce se mai face acum sunt proiecte planificate din timp de către antreprenorii locali.

Un exemplu este Aurel Bența, proprietarul unei companii care produce materiale de construcție: acesta face o fabrică de cărămizi decorative în județul Mureș. Asta înseamnă o investiție de 3.6 milioane de euro și 80 de locuri noi de muncă.

Totuși, este foarte greu să credem că România va putea ajunge din nou la nivelul de dinainte de criza financiară din 2008, când totalizam investiții de peste 9 miliarde de euro pe an.

Economia globală și previziunile pentru 2020

Banca Mondială preconizează că economia va scădea cu 5.2% în 2020. Este cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Experții de la Banca Mondială spun că economia globală ar putea să-și revină în 2021, dar acest lucru depinde de evoluția pandemiei și de modul în care va fi gestionată criza sanitară.