• Tensiunile politice apărute după alegeri au impactat fiecare sector de activitate din România.
  • Investițiile au fost amânate sau chiar au fost puse sub semnul întrebării.
  • Fini: PNRR-ul, cu milioane și miliarde care trebuiau investiți, pare că e spre blocaj.
  • Fini: Inflația va reveni pe creștere cel puţin în următoarele luni.

Cine se va sacrifica pentru a restructura economia României? Țara ta se confruntă cu o provocare majoră: restructurarea urgentă a bugetului și revitalizarea economiei. În fața unei crize economice tot mai profunde, România trebuie să găsească soluții rapide pentru a restructura bugetul și a relansa economia.

Cine va restabili economia României și ce măsuri ar trebui luate?

„Asta e o întrebare la care toate partidele din România încearcă să găsească un răspuns. Eu cred că fiecare partid încearcă să se protejeze, pentru că oricine ar fi prim-ministru, oricine ar fi la guvernare, va pierde puncte politice în următorul an. 

Pentru că situația economică nu este proastă, dar, în schimb, situația bugetului de stat, situația finanțelor publice, este destul de proastă.

Recomandări

ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0
ZELE VREA SCHIMB DE PRIZONIERI
LASCONI ȘI SIMION ÎL VOR OUT PE IOHANNIS
CE VOR STUDENȚII?
SCHIMBĂRI ÎN LUMEA TECH
CARE E DESTINAȚIA IDEALĂ?

Cine va fi la Palatul Victoria trebuie să ia măsuri pe restructurarea bugetului, probabil înghețarea salariilor și a pensiilor pe o anumită perioadă de timp determinată, cel puțin pe un an de zile. Încercarea de a aduce, de a obține un consens politic privind o restructurare administrativă a României, care să corespundă situației actuale. 

Adică sunt niște subiecte politice extrem de complicate. Pe de altă parte, guvernul, și mai ales primul ministru, trebuie să fie credibil prin planul pe care îl propune, prin bugetul pe care îl propune, astfel încât să iasă pe piețele internaționale în fața investitorilor. 

Bugetul are un deficit foarte mare, avem cheltuieli foarte mari, veniturile nu vor crește așa cum speră multă lume și atunci ai nevoie și de bani interni și de bani internaționale. Și trebuie să fii credibil pentru a atrage acești bani”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorialului Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Care ar fi impactul unor măsuri economice dure asupra populației?

„Bineînțeles, acest lucru se va vedea la vot. Așa cum președintele Băsescu sau Emil Boc, sau PDL-ul, oricine va lua măsuri dure, pentru că nu are ce să facă, va plăti din punct de vedere politic. Întrebarea este cum să faci să plătești politic cât mai puțin.

Important este ca acest guvern pro-european, pro-atlantic, să rămână în picioare, coaliția să nu se destrame exact când vor fi de luat măsurile cele mai dificile, pentru că după aia se va vedea o luminiță la capătul tunelului. 

Dar important este următorul an. Nu trebuie să fie sofisticat, nu trebuie să fie cu măsuri care nu pot fi aplicate, nu trebuie să fie cu trenuri de mare viteză care să traverseze toată țara, nu. Trebuie să iei măsuri de restructurare bugetară, trebuie să iei măsuri de impulsionare a construcțiilor, a sectorului de construcții, în special pe zona rezidențială care a dat doi pași înapoi. Trebuie să convingi investitorii și companiile, atât companiile strâne, cât și cele românești, să-și reia investițiile.

Sunt niște chestii foarte simple. Repet, nu trebuie să fie planul de 100 pagini, 200 pagini, nu. Ai nevoie doar de câteva măsuri. Și bineînțeles, pentru că banii sunt acolo, să încerci să obții cât mai mulți bani din PNRR, ca să nu fie blocați”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Citește și