• Percepţia investitorilor străini faţă de mediul economic s-a deteriorat
  • 45% se aşteaptă la reducerea veniturilor în următorul an
  • 38% dintre aceștia au în plan să reducă investiţiile

Criza Covid îi pune pe fugă și pe investitorii străini din România. Planurile de investiţii ale companiilor cu capital străin au fost afectate în mod considerabil de criza actuală. Așa că percepția acestora față de mediul economic de aici s-a deteriorat față de primăvară.

Jumătate dintre participanţii la sondajul realizat de Consiliul Investitorilor Straini văd atractivitatea pieţei româneşti drept scăzută în comparaţie cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est. 45,5% dintre aceștia se aşteaptă la reducerea veniturilor în următorul an. În martie, doar 9,6% estimau acest lucru. 38,6% din respondenţi iau în calcul o scădere a capitalului investit pentru următoarele 12 luni. Iar 40,9% % din respondenţi estimează o scădere a angajărilor pe care voiau să le facă în următoarele 12 luni.

Nu s-au observant progrese în ulimele 6 luni în ceea ce privește birocraţia, fiscalitatea, blocaje legislative şi de reglementare. Investitorii străini chestionați propun niște soluții care ne-ar face atractivi pentru investițiile lor: ei cred că autorităţile ar trebui să ia măsuri în domenii precum fiscalitatea, unde o colectare mai eficientă a impozitelor şi combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce creşteri semnificative la bugetul de stat.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Digitalizarea ar optimiza administraţia publică. Și ar facilita interacţiunea cu mediul de afaceri şi cetăţenii. Aceștia mai spun că românii trebuie să ia decizii inteligente cu privire la finanțele lor și să mențină obiceiuri de economisire.

În topul investițiilor străine din țara noastră se află Germania, cu 13,1 miliarde de euro în 2019, urmată de Austria, cu 10 miliarde. Pe locul 3 se află SUA, cu 5,8 miliarde de euro și Olanda, cu 5,5 miliarde.