• Aurul a rămas stabil, preţul spot fiind 1.735 de dolari pe uncie.
  • Preţurile criptomonedelor au scăzut, Bitcoin scăzând ultima dată cu 1,4%, la 19.670 dolari.
  • Investitorii se tem că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricţiona şi mai mult aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Dolarul a urcat marţi la 4,9391 lei, cel mai mare curs de schimb înregistrat în România, pe fondul unei creşteri accentuate şi pe pieţele financiare internaţionale. De altfel, dolarul a sărit din maxim în maxim în perioada 5 – 11 iulie, precedentele maxime fiind înregistrate la jumătatea lunii mai. La începutul anului, dolarul american era cotat la 4,3559 lei.

Dolarul traversează o perioadă de apreciere şi pe pieţele internaţionale. Euro s-a scufundat marţi la un pas de paritatea cu dolarul, ajungând la un minim de 1,0004 dolari, cel mai slab nivel din ultimii 20 de ani. Indicele dolarului a câştigat 0,3% la 108,48, în timp ce lira sterlină a atins un alt minim al ultimilor doi ani, iar yenul nu a fost departe de cel mai slab nivel din ultimele două decenii.

Euro scade la un minim de 1,0004 dolari

Euro a fost deosebit de vulnerabil, având în vedere impactul unei creşteri continue a preţurilor la gazele naturale asupra economiei regionale şi a războiului din Ucraina, precum şi faptul că Banca Centrală Europeană a rămas în urma rivalilor în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzii.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Euro a scăzut cu 0,3%, la un minim de 1,0004 dolari, cel mai slab nivel din ultimii 20 de ani. Indicele dolarului a câştigat 0,3% la 108,48, în timp ce lira sterlină a atins un alt minim al ultimilor doi ani, iar yenul nu a fost departe de cel mai slab nivel din ultimele două decenii.

Analiştii de la Mizuho au spus că mişcarea spre paritate se întâmplă pe fondul preconizatei recesiuni din zona euro. Se pare că există puţine lucruri care să împiedice euro/dolar să spargă paritatea pe termen relativ scurt, au scris aceştia. Pe pieţele de acţiuni, indicele Euro STOXX a scăzut cu 0,7%, în timp ce indicele german DAX a scăzut cu 0,8%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 0,44%.

Pieţele futures din SUA au indicat, de asemenea, o deschidere mai slabă. Cel mai larg indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei a scăzut cu 1,3%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce indicele japonez Nikkei a pierdut 1,8%.

De asemenea, pe lista de îngrijorări a investitorilor se află şi faptul că un număr tot mai mare de oraşe chinezeşti, inclusiv centrul comercial Shanghai, adoptă începând din această săptămână noi restricţii privind COVID-19 pentru a ţine în frâu noile infecţii, după ce a fost descoperită o subvariantă Omicron foarte transmisibilă.