- Ne așteptăm ca prețurile să crească cu până la 10% în 2025, dar mai lent decât în anii anteriori.
- 68% din analiștii CFA consideră că prețurile actuale ale locuințelor sunt supraevaluate.
- Aproape 1,5 milioane de locuințe sunt neocupate, adică 16,4% din totalul unităților locative.
- Ispir: Perioada economică incertă are, implicit, efect și asupra prețurilor la locuințe.
- Ispir: Dacă bugetul nu permite achiziția, închirierea rămâne o soluție mai bună momentan.
- Dacă ratele dobânzilor rămân ridicate, prețurile s-ar putea stabiliza sau ar putea chiar scădea.
Ai în plan să cumperi o locuință în 2025? Află că te așteaptă un an incert în ceea ce privește piața imobiliară. Prețurile caselor? Da, vor crește, dar mai încet decât ne-am obișnuit. Experții spun însă că există și scenarii în care am putea asista la o stagnare sau chiar la o ușoară scădere a prețurilor.
Advertisment
Cum credeți că vor evolua prețurile locuințelor în 2025?
„Într-adevăr, avem un an cel puțin incert. Asistăm la o perioadă cu o evoluție economică de asemenea incertă. Dacă ratele dobânzilor rămân ridicate, cererea pentru locuințe cred eu că ar putea scădea, ceea ce ar duce la o stabilizare sau chiar la o ușoară scădere a prețurilor.
De asemenea, eu cred că este foarte important ce se va întâmpla cu politicile statului în domeniul imobiliar, taxele imobiliare și reglementările privind construcțiile, care și ele vor influența direct evoluția prețurilor. Cred că vom asista la un an în care nu vom vedea creșteri de prețuri prin sectorul imobiliar, ci vom vedea, așa cum spuneam mai devreme, mai degrabă o plafonare a prețurilor sau chiar o scădere în funcție de ce se va întâmpla economic și politic în țară”, a declarat Alexandru Ispir, consultat în imobiliare, pentru Aleph News.
Recomandări
Ce sfat aveți pentru cei care vor să cumpere o locuință în 2025?
„Părerea mea este că e foarte important să se uite pe piață și să vorbească cu mai multe bănci, să vadă care dobândă li se potrivește. E foarte important să vadă bugetul și să-și calculeze foarte, foarte bine ce înseamnă totalul cheltuielor privind achiziția unui imobil. În achiziția unui imobil nu sunt doar ratele dobânzilor, e vorba și de un avans, e vorba de multe ori și de o renovare sau o mobilare completă a apartamentului.
Așa că îi sfătuiesc pe cei care au un buget bine stabilit și au o predictibilitate asupra veniturilor să meargă mai departe și să achiziționeze o locuință. În schimb, cei care sunt la limită sau care nu au o predictibilitate sau care nu au un buget bine stabilit, cred că ar fi bine ca în următoarea perioadă să rămână la închirierea unui apartament”, a mai adăugat acesta.
Citește și
- Ce te-ar face fericit în 2025? Ana Țepuș, creator de conținut: „Fericirea este un proces”
- 2025 marchează începutul unei noi generații: BETA. Cum vor influența Gen Z și Millennials creșterea lor
- De astăzi, paşaportul simplu electronic va fi livrat gratuit la orice adresă din România
Partenerii noștri