• Conform Ziarul Financiar, suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 este cea mai mică din ultimii 20 de ani: 63 de metri pătrați.
  • Legea Locuinţei prevede o suprafaţă utilă minimă de 66 de metri pătrați pentru un apartament de 3 camere, 37 de metri pătrați şi 52 de metri pătrați pentru o garsonieră sau apartament cu 2 camere.
  • Programul Prima Casă este unul dintre factorii care au influenţat construirea de locuinţe mai mici.

Izolarea te-a făcut să realizezi cât de importantă este o locuinţă spaţioasă şi confortabilă. În contrast cu nevoia ta de spaţiu, datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de Ziarul Financiar, arată că românii sunt tot mai înghesuiţi. Suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 este cea mai mică din ultimii 20 de ani: 63 de metri pătrați.

Vlad, consultant imobiliar, îţi explică cum schimbul de generaţii de cumpărători, care au putere de cumpărare mică, a influenţat acestă situaţie. Aproape 300.000 de români au apelat la programul Prima Casă în 11 ani.

De asemenea, acesta, analizând piaţa imobiliară din Europa, îţi spune că România nu are cea mai mică medie la suprafaţa apartamentelor de bloc. La Paris, de exemplu, media suprafeţelor de garsonieră este de 17 metri pătrați, iar în România, 20-24 de metri pătrați.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Conform unei analize derulate de Ziarul Financiar, pornind de la datele Institutului Național de Statistică, se arată următoarele:

  • Cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani a fost livrată în 2019: 63 de metri pătrați;
  • Cea mai mare suprafaţă medie din ultimii 20 de ani a fost livrată în anii 2010 și 2013: 76 de metri pătrați.
  • În anul 2019, au fost livrate 67.488 locuinţe, în total, dintre care 40.564 locuinţe în urban și 26.924  locuinţe în zona rurală.

Explicația unui consultant imobiliar

„Astăzi, cei care cumpără locuinţe, sunt majoritari din programul Prima Casă şi astfel de locuinţe de volum trebuie să se încadreze într-un preţ foarte mic, pe care majoritatea să şi-l poată permite.

Dezvoltatorii, vâzând care este bugetul aprobat prin Prima Casă, au început să construiască locuinţe care să se încadreze în bugetul programului. Automat, trebuie să reduci suprafaţa”, explică Vlad Vlăsceanu, consultant imobiliar.