Legea Locuinței: Care este suprafața utilă minimă a unui imobil de locuit. De ce își cumpără românii case mai mici

Care este suprafața utilă minimă a unei locuințe și de ce își cumpără români case mai mici

Izolarea te-a făcut să realizezi cât de importantă este o locuinţă spaţioasă şi confortabilă. În contrast cu nevoia ta de spaţiu, datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de Ziarul Financiar, arată că românii sunt tot mai înghesuiţi. Suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 este cea mai mică din ultimii 20 de ani: 63 de metri pătrați.

Vlad, consultant imobiliar, îţi explică cum schimbul de generaţii de cumpărători, care au putere de cumpărare mică, a influenţat acestă situaţie. Aproape 300.000 de români au apelat la programul Prima Casă în 11 ani.

De asemenea, acesta, analizând piaţa imobiliară din Europa, îţi spune că România nu are cea mai mică medie la suprafaţa apartamentelor de bloc. La Paris, de exemplu, media suprafeţelor de garsonieră este de 17 metri pătrați, iar în România, 20-24 de metri pătrați.

Conform unei analize derulate de Ziarul Financiar, pornind de la datele Institutului Național de Statistică, se arată următoarele:

Explicația unui consultant imobiliar

„Astăzi, cei care cumpără locuinţe, sunt majoritari din programul Prima Casă şi astfel de locuinţe de volum trebuie să se încadreze într-un preţ foarte mic, pe care majoritatea să şi-l poată permite.

Dezvoltatorii, vâzând care este bugetul aprobat prin Prima Casă, au început să construiască locuinţe care să se încadreze în bugetul programului. Automat, trebuie să reduci suprafaţa”, explică Vlad Vlăsceanu, consultant imobiliar.

Exit mobile version