• Lira turcească a atins un nou record minim. În doar câteva minute, valoarea sa a scăzut cu până la 7%.
  • Scăderea bruscă a lăsat moneda cu jumătate din valoarea pe care o avea la sfârșitul anului trecut.

Lira turcească a atins un nou record minim. În doar câteva minute, valoarea sa a scăzut cu până la 7%. Astfel, un dolar valorează, acum, 15 lire turcești. Oamenii sunt îngrijorați de noua strategie politico-economică a președintelui Recep Tayyip Erdogan și de perspectivele unei noi reduceri a ratei dobânzii.

Scăderea bruscă a lăsat moneda cu jumătate din valoarea pe care o avea la sfârșitul anului trecut. Astfel, inflația a fost alimentată într-o mare economie de piață emergentă care depinde foarte mult de importuri.

Banca centrală a menținut anterior lira sub nivelul de 14.0 lire pentru un dolar, intervenind pe piața valutară de trei ori în ultimele două săptămâni prin vânzarea de dolari. Ea a anunțat că nu a mai intervenit începând de luni, de la ora 07.30 GMT.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Lira a scăzut până la 14,99 în raport cu moneda americană și a 7,3% din valoarea sa de la închiderea de vineri de 13,889. Până la ora 07.30 GMT a redus pierderile în cadrul unor tranzacții volatile și s-a situat la 14,2895.

Banca Centrală a Turciei ar urma să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 100 de puncte de bază, până la 14%, în această săptămână, potrivit unui sondaj Reuters realizat vineri, în ciuda faptului că inflația a urcat la 21,3% luna trecută.

Investitorii și deponenții sunt îngrijorați de recenta relaxare monetară agresivă în cadrul căreia banca centrală, sub presiunea lui Erdogan, a redus rata dobânzii de politică monetară cu 400 de puncte de bază din septembrie.

Erdogan a pledat în mod repetat pentru reducerile de rată, în timp ce promovează un nou plan economic care acordă prioritate creșterii economice, creditării, producției și exporturilor, în ciuda criticilor larg răspândite la adresa acestei politici din partea economiștilor și a politicienilor din opoziție.