Mai are sens să fii antreprenor în zilele noastre? Fini: „Am ajuns într-o situație în care antreprenorii preferă să devină rentieri”

Dacă visezi să devii antreprenor, fii pregătit pentru o realitate mai puțin ideală. Investești, te zbați să crești afacerea, dar și să ții pasul cu taxele.

Într-o economie instabilă, să fii patron înseamnă să jonglezi mereu între riscuri și rezultate incerte, să calculezi atent și să reziști dezamăgirilor. Pentru mulți antreprenori, întrebarea nu mai e „cât câștig?” ci „cât pierd?”

Mai are sens să fii patron în 2024?

„Comparativ cu faptul că, dacă îți depui banii la bancă, statul îți plătește, sau o bancă îți plătește 5-6% de o bândă la lei, și dacă îți depui banii la stat, primești o dobândă de 700 de lei. Adică, ce business poți să faci, ce câștiguri poți obții, astfel încât, la final, când tragi linie, să obții un randament de cel puțin 7% cât îți oferă statul. 

Asta este problema. Și pentru mulți, asta este o dilemă extrem de importantă în zilele noastre. Și vedem cum antreprenori, pur și simplu capitaliști, preferă să-și investească banii în achiziția de titlu de stat sau să țină banii la bancă, decât să investească în alte business-uri, decât să investească în propria companie. 

Aia este problema. Adică noi am ajuns într-o situație în care antreprenorii preferă să devină rentieri decât să mai fie antreprenori”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph News.

Ce măsuri ar trebui să ia guvernul pentru a sprijini antreprenorii în această perioadă?

„Nu știu dacă este vorba de sprijin în această perioadă, că este o problemă conceptuală și structurală a economiei românești. 

În primul rând, Guvernul ar trebui să reformeze statul, să reformeze cheltuiele bugetare. Astfel încât să reducă presiunea pe deficiturl bugetar și să nu se mai împrumunte atât de mult în piață.

În momentul în care nu te mai împrumunți atât de mult în piață, tu, Guvern, și nu mai oferi dobânzi atât de mari, cum se oferă acum de 7% la lei și 40% la euro, atunci vei coborâ dobânzile din piață, ceea ce, de fapt, vrea toată lumea. 

Ca să faci afaceri ai nevoie de o finanțare ieftină, nu de o finanțare scumpă. Iar această finanțare scumpă, pe care o iei, să spunem, de la bancă, are un plafon minim. Cât oferă statul pentru titlurile de stat? 7%, da? Bun. Și peste 7% încep să se pună margele băncilor sau margele celor care împrumută bani în funcție de risc”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph News.

Exit mobile version