• Marcel Ciolacu ar vrea să impoziteze cu 1% pe cifra de afaceri multinaţionalele care au marje mici de profit pentru filialele din România şi au afaceri mai mari de 50 mil.
  • ZF: S-ar putea ajunge la un acord de o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri a companiilor multinaţionale, cu afaceri mai mari de 100 mil. euro, în cazul în care cei 16% impozit pe profit înseamnă mai puţin decât 0,5% din cifra de afaceri.
  • Primele locuri din clasamentul celor mai mari jucători din economie sunt companii care vin din petrol, industria auto şi retail alimentar.

Premierul Marcel Ciolacu ar vrea să impoziteze companiile care nu declară profit în România. Ziarul Financiar a calculat cât ar plăti unele dintre cele mai mari afaceri din România cu profit mic sau cu pierderi.

Marcel Ciolacu, premierul României şi preşedintele PSD, ar vrea să impoziteze cu 1% pe cifra de afaceri multinaţionalele care au marje mici de profit pentru filialele din România şi au afaceri mai mari de 50 mil. euro în România, conform unor surse. Discuţiile dintre liberali şi social-democraţi nu s-au finalizat, dar surse liberale afirmă că s-ar putea ajunge la un acord de o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri a companiilor multinaţionale, cu afaceri mai mari de 100 mil. euro, în cazul în care cei 16% impozit pe profit înseamnă mai puţin decât 0,5% din cifra de afaceri.

De exemplu, compania Profi, unul dintre cei mai mari jucători din economia românească şi printre cei care au înregistrat pierderi în 2022, fără să fie afectate de criza energetică, cum este cazul industriei sau furnizorilor de energie, a avut afaceri de 11,6 mld. lei şi o pierdere netă de 286 mil. lei. În 2021, a avut afaceri de 9,5 mld. lei şi pierderi de 131 mil. lei.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

În aceste condiţii, Profi nu a plătit nici în 2021 şi nici în 2022 impozit pe profit.

Pe primul scenariu, cu o taxă de 1% pe cifra de afaceri, Profi ar fi plătit la bugetul de stat 230 mil. lei în 2022 şi 95 mil. lei în 2021, adică în total 325 mil. lei.

În al doilea scenariu, cu 0,5% impozit pe cifra de afaceri, Profi ar fi plătit la bugetul de stat plătit jumătate din sumă, adică 163 mil. lei.

Un alt exemplu este Lukoil, care în 2022 a avut afaceri de 13,4 mld. lei şi un profit de 235 mil. lei, adică o marjă de sub 2%. Lukoil a plătit în 2022 impozit pe profit de circa 38 mil. lei, la o cotă de 16%. Cu o taxă pe cifra de afaceri de 1%, Lukoil ar fi plătit 134 mil. lei în 2022, iar cu o taxă de 0,5%, jumătate din sumă, adică 67 mil. lei.

Potrivit datelor furnizate Ziarului Financiar de către Registrul Comerţului cu privire la cele mai mari 100 de companii din România după cifra de afaceri din 2022, primele locuri din clasamentul celor mai mari jucători din economie sunt companii care vin din petrol, industria auto şi retail alimentar.

Citește și

Șefii poliției din Constanța, demiși după accidentul de la Vama Veche

Japonia a început să elibereze în Ocean apa de la Fukushima. De ce sunt îngrijorați vecinii săi?

Dezbatere pe bune sau simulare? Cum s-au înfruntat republicanii candidați la președinție?