- Mark Zuckerberg și Daniel Ek critică vehement Legea europeană privind Inteligența Artificială.
- Miliardarii din SUA și, respectiv, Suedia, spun că Europa ar trebui să îmbrățișeze tehnologia de Inteligență Artificială open-source.
- Lui Meta i s-a spus să amâne antrenarea modelelor sale de Inteligență Artificială folosind conținutul distribuit public de adulți pe Facebook și Instagram.
Fondatorii și directorii Facebook și Spotify, Mark Zuckerberg și, respectiv, Daniel Ek, critică vehement Legea europeană privind Inteligența Artificială (A.I. Act) și Regulamentul european de protecție a datelor personale (GDPR), reclamând că legislația Uniunii Europene întârzie dezvoltarea companiilor de tehnologie în blocul comunitar și înăbușă inovația.
Miliardarii din SUA și, respectiv, Suedia, spun că Europa ar trebui să îmbrățișeze tehnologia de Inteligență Artificială open-source. În caz contrar UE riscă să „rămână în urmă din cauza reglementărilor incoerente și complexe”.
„Reglementarea împotriva daunelor cunoscute este necesară, dar reglementarea preventivă a daunelor teoretice referitoare la tehnologiile care iau naștere acum, cum ar fi A.I. open-source, va înăbuși inovația. Reglementarea europeană, complexă și reticentă la risc, ar putea împiedica Europa să valorifice marile pariuri care se pot traduce în câștiguri mari.
Spre exemplu, aplicarea neuniformă a Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR). Această directivă emblematică a fost menită să armonizeze utilizarea și fluxul de date, dar, în schimb, autoritățile UE de reglementare a confidențialității creează întârzieri și incertitudini și nu reușesc să se pună de acord între ele asupra modului în care ar trebui să se aplice legea.
De exemplu, lui Meta (compania lui Mark Zuckerberg, care include Facebook, Instagram, WhatsApp și altele – n.r.) i s-a spus să amâne antrenarea modelelor sale de Inteligență Artificială folosind conținutul distribuit public de adulți pe Facebook și Instagram – nu pentru că a fost încălcată vreo lege, ci pentru că autoritățile de reglementare nu au convenit asupra modului de a proceda. Pe termen scurt, întârzierea utilizării datelor care sunt folosite în mod normal în alte regiuni înseamnă că cele mai puternice modele AI nu vor reflecta cunoștințele colective, cultura și limbile Europei – iar europenii nu vor putea folosi cele mai noi produse A.I.”