• Marocul și-a închis granițele în urmă cu o săptămână și a suspendat majoritatea zborurilor.
  • În 2021, numărul de turiști din Maroc a scăzut cu 80% față de 2019.
  • 122 de români blocați în Maroc au fost repatriați.

Apariția tulpinii Omicron a dat peste cap turismul din Maroc, după ce autoritățile au decis să închidă granițele și
să suspende zborurile, timp de două săptămâni. Mii de turiști au rămas blocați în Rabat, Casablanca și celelalte orașe importante ale țării. Dacă mulți dintre ei fost repatriați de autoritățile lor, alții s-au descurcat pe cont propriu și au găsit
soluții prin care să ajungă acasă.

„Eu și partenera mea, am venit în Maroc pentru 10 zile și, din păcate, după ce guvernul marocan a anunțat noile restricții, transportatorul nostru privat și-a anulat zborurile din Fez. De atunci, încercăm să găsim o cale spre casă. Am reușit să găsim un zbor spre Bruxelles cu Tui. Suntem foarte recunoscători pentru asta, apreciem. A fost foarte dificil, dar majoritatea oamenilor încă încearcă să găsească o cale de întoarcere”, spune Reuben Ayley, turist britanic.

Antreprenorii din industria ospitalității au înregistrat pierderi mari

Pe lângă turiștii ale căror vacanțe au fost stricate, au înregistrat pierderi considerabile și antreprenorii din industria ospitalității. Aceștia contau pe încasările din perioada sărbătorilor de la final de an pentru a recupera pierderile de la debutul pandemiei. În primele nouă luni ale acestui an, două milioane și jumătate de turiști au vizitat Marocul. În 2019, Marocul a primit 13 milioane de turiști.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
HORIA CUCEREȘTE CELE MAI ÎNALTE VÂRFURI
MELLON DONEAZĂ 50 MIL.$ LUI TRUMP

„Să vă spun adevărul, am trăit o criză fatală, dar aici, la Rabat, am reușit să ne adaptăm cerințelor clienților noștri, care și-au schimbat nevoile în contextul actual. De exemplu, deși nu putem organiza evenimente cu 50 sau 100 de persoane, organizăm ateliere cu 20 de participanți respectând toate regulile de siguranță”, a transmis Adnane Benzaida, manager general al agenției My Events.

Și turiștii români au rămas blocați în Maroc, după suspendarea zborurilor. Săptămâna trecută, o aeronavă Tarom a repatriat 122 de turiști români și alți 62 de cetățeni europeni.