- Operatorii privați au un rol esențial în modernizarea sistemului medical românesc.
- Medicii tineri aleg să lucreze în mediul privat datorită beneficiilor oferite.
- Mihai Marcu: Spitalele private le oferă condiţiile necesare pentru a-şi face meseria.
- Rețelele sociale sunt tot mai importante pentru promovarea medicilor.
Piața medicilor din România se schimbă rapid, cu o cerere crescută pentru specialiști în diverse domenii și o migrație tot mai vizibilă către mediul privat.
Advertisment
Deși universitățile continuă să producă absolvenți, mulți tineri aleg să lucreze în mediul privat sau chiar să plece din țară.
Specializări precum cardiologia, oncologia și neurologia sunt la mare căutare iar spitalele private oferă pachete salariale atractive pentru a-i atrage pe medici.
Recomandări
Ce soluții există pentru deficitul de personal din sănătatea publică?
„În afară de lipsa medicilor din anumite specialități, este o problemă legată de faptul că în orașele mai mici este lipsa cea mai mare. Deci problema în București și în orașele mari și la spitalele care au, într-adevăr, adresabilitate mare, nu e aceiași. Deci acolo nu e neapărat o problemă. Asta e un prim aspect.
Al doilea, înțelegeți că oriunde în lume există lipsă de medici. La un moment dat Germania avea o problemă extrem de importantă și lucrul acesta nu poate fi schimbat peste noapte. Însă, că ei merg și în mediul privat, aici e o competiție și, într-adevăr, ar fi logic ca în sistemul de stat să fie aceleași pachete atractive, aceleași salarii.
În ultima vreme a fost o creștere importantă salarială și se întâmplă de mai mulți ani. Nu știu dacă chiar putem să spunem că e o regulă că sunt mulți medici care merg în privat și renuntă la stat”, a declarat Adrian Marinescu, director medical al Institului Matei Balș din Capitală, pentru Aleph News.
Cum poate sistemul de sănătate românesc să atragă medici din diaspora?
„Punctual, e clar că e vorba de un venit mai mare, e vorba de niște pachete care sunt, într-adevăr, atractive.
Dar eu cred că medicul ar trebui să gândească și la partea legată de stabilitate, pentru că uneori în privat poți să primești mai mult, dar nu știi pentru cât timp.
În sistemul de stat, în momentul în care ai o anumită carieră și din medic specializat devii medic primar și așa mai departe, foarte posibil că de acolo vei ieși la pensie. Deci, mare atenție când gândim aceste lucruri.
Iar legat de atragerea medicilor care sunt plecați în acest moment, eu cred că în mare parte sau într-o parte lucrul acesta s-a mai întâmplat. Însă, e clar că dacă sunt persoane care au plecat de multă vreme, e greu să schimb lucrurile acum și nu știu dacă este obiectivul principal să îi putem aduce. Nu știu dacă vom reuși”, Adrian Marinescu, director medical al Institului Matei Balș din Capitală, pentru Aleph News.
Citește și
- Lista definitivă a candidaţilor la prezindeţiale a fost anunţată de Biroul Electoral Central
- Universităţile europene pierd teren în faţa celor asiatice în clasamentul global pentru 2025, publicat de Times Higher Education
- Descoperire astronomică surprinsă pentru prima dată. O gaură neagră care „sfâșie” o stea, apoi își folosește energia pentru a distruge o alta