• Partidele extremiste amenință bogățiile în Franța și UK.
  • Taxele pe avere și profit sunt promisiunile electorale cele mai controversate.
  • Exodul bogaților ar putea afecta economiile Franței și Marii Britanii.

Milionarii din Franța și Marea Britanie sunt cu ochii pe următoarele alegeri. Partidele extremiste care au un sprijin tot mai mare propun taxe mari pe averi și profit. Analiștii prevăd o migrare masivă a capitalului din cele două țări, dacă populiștii preiau puterea.

În Franța, Marine Le Pen și Jordan Bardella sunt cei mai temuti politicieni de milionari. Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, promite taxe mari pe avere și profit. Jordan Bardella, cu șanse mari de a deveni premier, vrea să impună impozite mari pe transportatorii navali și alte taxe corporative. Aceste politici fiscale dure sunt percepute ca o amenințare directă la adresa averilor bogaților, provocând îngrijorări și posibilitatea unui exod fiscal.

Laburiștii britanici, conduși de Keir Starmer, sunt temuți de milionarii britanici din cauza politicilor fiscale stricte pe care le propun. Aceștia intenționează să reintroducă impozite pe averi mari și să elimine exceptările fiscale pentru școlile private. De asemenea, vor să taxeze veniturile obținute în străinătate. Aceste măsuri sunt percepute ca fiind împovărătoare pentru cei cu venituri mari, determinându-i pe mulți să considere relocarea în țări cu politici fiscale mai prietenoase.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cum au reacționat milionarii și miliardarii la aceste schimbări până acum?

Milionarii din Franța și UK sunt îngrijorați de noile politici fiscale. După reformele lui Macron, Franța a devenit atractivă pentru milionarii britanici, cu taxa de 30% pe profitul facut din economii, dar schimbările politice ar putea inversa acest trend. În UK, mulți milionari au părăsit deja țara din cauza Brexitului și a noilor măsuri fiscale. Se estimează că încă 9500 de milionari vor pleca anul acesta. În Franța, avocații primesc numeroase apeluri de la clienți îngrijorați, temându-se de un posibil exod fiscal similar cu cel din 1981 și 2013-2014, cand sub preşedintele socialist Francois Hollande, a fost o suprataxă de scurtă durată de 75% pe câştigurile de peste 1 milion de euro.

Exodul bogaților ar putea avea un impact semnificativ asupra economiilor din Franța și UK. Franţa are 13 miliardari, cu averi de 522 miliarde dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Anul trecut, Bernard Arnault, împăratul imperiului luxului LVMH, a fost pentru un timp cel mai bogat om de pe Pământ, cu o avere de peste 211 miliarde dolari. În 2022, şase din cei mai bogaţi 10 europeni erau francezi.

Aceștia aduc investiții, creează locuri de muncă și contribuie la veniturile din taxe. Dacă aceștia părăsesc țările, economiile locale ar putea suferi. Totuși, sunt și unii milionari americani, adunați în organizația Milionarii Patrioți, cer taxe mai mari pentru bogați, susținând că acestea ar putea ajuta la finanțarea serviciilor publice. SUA au produs 500.000 de milionari noi anul trecut, datorită creșterii burselor de acțiuni.

Citește și