Ministerul Finanțelor permite achiziția online a titlurilor Tezaur și extinde finanțarea externă

Ministerul Finanțelor pregătește implementarea unor soluții tehnice noi care vor permite achiziționarea titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, conform unui comunicat recent al instituției. Ministerul a publicat un proiect de act normativ destinat reglementării diversificării instrumentelor de finanțare utilizate de Guvern pentru proiecte de interes strategic național, inclusiv apărare și securitate, scrie Mediafax.

Proiectul prevede adaptarea cadrului legislativ pentru a include mecanisme de finanțare specifice oferite de alte guverne sau entități guvernamentale, cum ar fi Fondul de Finanțare Militară Externă (FMF) oferit de Guvernul SUA. Aceasta implică modificarea OUG 64/2007 pentru a integra aceste noi instrumente de finanțare a datoriei publice.

Printre efectele acestei decizii se numără posibilitatea utilizării unor mecanisme externe pentru finanțarea contractelor și proiectelor strategice, reglementarea detaliilor legate de aceste finanțări și facilitarea subîmprumutării acestora de către companii de stat. De asemenea, se va permite garantarea statului pentru împrumuturile contractate de acestea, conform legislației privind ajutoarele de stat.

Modificările vor aduce și o flexibilizare a costurilor pentru Compania Națională Poșta Română, responsabilă cu distribuirea și plata titlurilor de stat Tezaur. Ministerul Finanțelor va implementa soluții tehnice pentru achiziția online a acestor titluri, extinzând astfel baza de investitori și facilitând accesul românilor din diaspora la aceste instrumente financiare. Aceste măsuri vizează dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și susținerea procesului de finanțare al statului român.

Exit mobile version