Mugur Isărescu cere băncilor să se adapteze la digitalizare. Adrian Negrescu: „Sunt oameni în mediul rural care nu au acces la bancomate”

Mugur Isărescu atrage atenția asupra schimbărilor profunde generate de digitalizare și Inteligența Artificială în sectorul financiar. Digitalizarea reprezintă o oportunitate crucială pentru România de a recupera decalajele economice și de a construi o economie modernă și competitivă. Cu toate acestea, există riscuri legate de inegalitatea economică. Accesul inegal la tehnologie poate crea o societate cu două viteze, unde unii beneficiază de avantajele digitalizării, iar alții rămân în urmă.

„Trebuie să ne uităm la folosirea cardului pentru că e cel mai simplu exemplu. Sunt oameni în mediul rural, cam jumătate din Românie, care nu au acces la bancomate, la plățile cu POS, motiv pentru care pentru ei, digitalizarea e o poveste frumoasă de la oraș. Va fi foarte dificil de acum încolo, mai cu seamă că numărul angajaților din sectorul bancar va scădea pe măsură ce această digitalizare va deveni realitate”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, la Aleph News.

Guvernatorul BNR a subliniat că este esențial ca băncile să se adapteze rapid la schimbări și să investească în pregătirea continuă a angajaților, pentru a menține stabilitatea și performanța sectorului financiar. În acest context el a subliniat că băncile vor trebui să fie flexibile şi capabile să îşi adapteze din mers la crizele naţionale, transnaţionale, stări de conflict, război hibrid.

Exit mobile version