• Starliner a decolat la începutul lunii iunie cu primii săi astronauţi, Butch Wilmore şi Suni Williams.
  • Iniţial, acesta trebuia să îi readucă pe astronauţi pe Pământ opt zile mai târziu.
  • Problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să pună la îndoială fiabilitatea sa.

NASA tebuie să decidă până la finalul lunii dacă cei doi astronauţi aflaţi la bordul noii nave spaţiale Starliner se vor putea întoarce de pe ISS cu vehiculul lor sau dacă vor trebui să aştepte să fie preluați de o navă SpaceX.

Starliner a decolat la începutul lunii iunie cu primii săi astronauţi, Butch Wilmore şi Suni Williams, şi de atunci a fost andocat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Iniţial, acesta trebuia să îi readucă pe astronauţi pe Pământ opt zile mai târziu, însă problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să pună la îndoială fiabilitatea sa. Şi să ia în considerare o soluţie de rezervă radicală: întoarcerea echipajului peste câteva luni, la bordul unei misiuni regulate SpaceX. Pentru a înţelege cauza problemelor întâmpinate de Starliner au fost efectuate o serie de teste a căror analiză este încă în curs.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

O misiune obişnuită SpaceX, denumită Crew-9, ar decola la sfârşitul lunii septembrie, dar ar transporta doar doi astronauţi în loc de patru. Aceasta ar rămâne andocată la ISS până la întoarcerea sa pe Pământ, programată pentru luna februarie. Atunci îi va aduce înapoi pe cei doi pe lângă cei doi astronauţi Crew-9.

Butch Wilmore şi Suni Williams vor petrece astfel opt luni pe ISS, în loc de opt zile.

„Am vorbit cu ei ieri şi se descurcă foarte bine”, a dat asigurări miercuri Joe Acaba, astronautul-şef al NASA. „Ei ştiau că această misiune ar putea să nu fie perfectă”.

Citește și