• Produsele din Germania creează deficitul comercial al SUA cu Uniunea Europeană.
  • Donald Trump vrea tarife pe produsele germane exportate în SUA.
  • SUA exportă puțin în Europa, în principal gaz natural lichefiat sau petrol.

Alegerile de astăzi din Germania sunt cruciale și pentru economia germană, care are al patrulea cel mai mare PIB din lume. Trump îi dă bătăi de cap industriei germane, care deja are probleme, iar administrația SUA amenință cu tarife vamale la produsele europene. Sunt vizate cel mai mult produsele germane, pentru că ele creează deficitul comercial al SUA cu Uniunea Europeană. Care sunt implicațiile economice ale alegerilor germane la nivel mondial și european?

Ce va face Germania ca să combată politicile americane și să își relanseze economia?

Germania intră în al patrulea an de recesiune. Au depins foarte mult de materiile prime, de gazul din Rusia iar acum încearcă să reseteze industria. Germania nu investește atât de mult în propria țară și în infrastructură. Există o presiune asupra Germaniei să investească mai mult în ea, să majoreze plafonul de deficit bugetar.

În privința războiului cu Donald Trump, este foarte greu pentru Germania să se replieze. Economia depinde de Europa. România are în Germania principalul partener comercial. Țara este prinsă „într-un clește”. Are nevoie să investească în propria țară, are nevoie să investească în industria de apărare și, împreună cu Franța, trebuie să investească mai mult în Uniunea Europeană. Germania a dus-o foarte bine după reunificare și nu a investit în propria economie.

Recomandări

CÂT DE DEPARTE E PACEA?
MARINE LE PEN, VINOVATĂ
TRUMP NU-L CREDE PE ZELE
GREVĂ ÎN BELGIA
CE-I PREA MULT STRICĂ A.I.-UL
CÂT AI LUAT LA SIMULARE?

Cum va aborda noua conducere germană relația economică cu China?

China este o piață foarte bună de desfacere pentru industria de germană. Ea nu este la nivelul Chinei sau al Statelor Unite, din punct de vedere economic, așadar nu are foarte multe atuuri. Principala ei piață trebuie să fie propria țară și apoi Uniunea Europeană.

Citește și