• Economistul Nouriel Roubini nu recomandă investițiile în Bitcoin
  • „Bitcoin are valoare fundamentală zero”, scrie Roubini în FT
  • Nouriel Roubini a prezis criza financiară din 2008

Dr. Doom, Nouriel Roubini, omul care a prezis criza din 2008, atacă Bitcoin şi monedele virtuale. În editorialul său din Financial Times, Roubini încearcă să demonteze Bitcoin şi să sublinieze că este o bulă care se va sparge.

„Valoarea fundamentală a bitcoin este zero şi ar fi chiar negativă dacă s-ar aplica o taxă de poluare. Nici nu sunt o metodă de plată scalabilă: cu Bitcoin poţi face cinci tranzacţii pe secundă, reţeaua Visa face 24.000 de tranzacţii pe secundă. Mişcările volatile de preţuri pot elimina întreaga marjă de profit a unui comerciant în câteva ore. Până şi Familia Flinstones avea un sistem monetar mai sofisticat bazat pe un indice de referinţă: scoici.

Nu este nici măcar vorba de anonimat pentru că tehnologia blockchain îţi permite să urmăreşti plăţile cu uşurinţă. Este doar o joacă cu o bulă formată în jurul unui activ speculativ. Un activ volatil şi riscant ca Bitcoin nu îşi are locul în portofoliul investitorilor serioşi. Dacă Elon Musk cu Tesla ar putea paria masiv pe Bitcoin, asta nu înseamnă că trebuie să o faci şi tu”, scrie Roubini în editorialul său.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Poreclit Dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, Nouriel Roubini are o experiență uriașă în economia mondială. E profesor universitar la New York, a lucrat la Fondul Monetar Internațional, la Banca Mondială și la Banca Israelului. A fost consilier economic la Casa Albă în perioada lui Bill Clinton. Iar în 2005 a prezis prăbușirea sistemului imobiliar și apariția crizei economice din 2008. A făcut mai multe previziuni, nu toate s-au adeverit.

Economia intră într-o nouă eră. Aceea a micilor investitori reuniți pe Reddit. După ce au ridicat acțiunile GameStop peste noapte, investitorii de pe Reddit, Wall Street Bets, și-au mutat atenția către compania canadiană de cannabis Tilray. Acțiunile ei au închis miercuri cu un plus de 50%, după ce marți crescuseră cu 60%.