• În 18 ani România a pierdut 10 miliarde euro
  • Bulgaria a câștigat 10 miliarde euro, Ungaria 42 miliarde
  • Ungaria, de 3 ori mai mică decât România, are 42 de miliarde de euro cu plus

Despre coproducțiile de cinema româno-franceze se spunea acum mulți ani că ei dau actorii și noi dăm caii. Nu s-a schimbat nimic de când au plecat comuniștii – vindem porumb și importăm mălai.

În ultimii 18 ani la fiecare 1.000 de euro importați în produse prelucrate, ca făina, de exemplu, România a exportat 760 de euro în produse gen grîu. Ziarul Financiar scrie că suntem ca Africa în materie de mâncare, vindem materie primă care se întoarce la noi, pe prețuri mari, prelucrată de alții. Astfel am înregistrat un minus de 22 de miliarde de euro din 1990 până azi. Între anii 2000-2018, noi am pierdut 10 miliarde de euro, Bulgaria a câștigat 10 miliarde. Ungaria, de 3 ori mai mică decât România, are 42 de miliarde de euro cu plus, iar Polonia trece de 60 de miliarde.

Irina Apetrii, corespondent Aleph News: „Cel mai probabil, mălaiul din această pungă, importată din Italia, provine din România. La fel este și cu făina de grâu. România este campioana Europei în ceea ce privește producția de grâu și de floarea soarelui. Cu toate acestea, în 18 ani am adunat un deficit de 10 miliarde de euro la produse agroalimentare. Pe scurt, exportăm porumb, importăm mălai și tot așa.”

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN