• Potrivit mişcării care promovează săptămâna intensă de muncă, concentrată în doar 4 zile pe săptămână, s-ar fi obţinut satisfacţii de la angajaţi şi antreprenori, precum şi venituri mai mari.
  • Cercetarea va măsura impactul unei săptămâni mai scurte asupra productivităţii şi bunăstării, într-un studiu care va fi publicat în februarie 2023.
  • Între timp însă, practica săptămânii de 4 zile se răspândeşte nu doar în Anglia, ci şi în Italia.

Potrivit mişcării care promovează săptămâna intensă de muncă, concentrată în doar 4 zile pe săptămână, s-ar fi obţinut satisfacţii de la angajaţi şi antreprenori, precum şi venituri mai mari. De câteva luni, 70 de companii din Marea Britanie experimentează săptămâna scurtă de lucru, adică nu mai lucrează în ziua de vineri. Experimentul este studiat de universităţile din Cambridge şi Oxford, împreună cu Boston College.

Cercetarea va măsura impactul unei săptămâni mai scurte asupra productivităţii şi bunăstării, într-un studiu care va fi publicat în februarie 2023. Între timp, un raport al mişcării 4 Day Week Global – preluat de Financial Times – a constatat deja că sănătatea fizică şi mintală, echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată şi satisfacţia ar creşte, iar veniturile companiilor implicate ar creşte, de asemenea, cu o medie de 8%, în timp ce absenteismul ar fi fost redus, iar demisiile ar fi scăzut uşor.

Practica se răspândeşte în lume: Intesa şi Lavazza o copiază în Italia

În curând, rezultatele studiului universitar ne vor spune cum stau cu adevărat lucrurile. „Înainte de pandemie, ideea săptămânii de 4 zile era încă un concept marginal”, explică Joe O’Connor, director general al 4 Day Week Global, pentru Financial Times.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Snap, care a anunţat disponibilizări la începutul acestui an, a cerut recent angajaţilor să vină la birou patru zile pe săptămână. Între timp însă, practica săptămânii de 4 zile se răspândeşte nu doar în Anglia, ci şi în Italia: Intesa Sanpaolo a studiat iniţiativa, iar Lavazza a introdus-o în noul contract de muncă. Potrivit Financial Times, care a stat de vorbă cu antreprenori şi cu muncitori, satisfacţia este palpabilă, de la cele mai mici companii comerciale până la cele din sectorul financiar.