O firmă din China susține că deține bateria EV cu cea mai rapidă încărcare din lume. Cine este Zeekr

Producătorul auto chinez Zeekr susține că noile sale baterii pentru vehicule electrice (EV) se încarcă mai rapid decât oricare dintre rivalii săi, inclusiv liderii din industrie Tesla și BYD, conform BBC.

Firma susține că bateriile sale îmbunătățite pot fi încărcate de la 10% la 80% din capacitate în 10 minute și jumătate folosind stațiile sale de încărcare ultrarapidă.

În comparație, Tesla, a lui Elon Musk, afirmă că o încărcare de 15 minute permite modelului 3 să parcurgă 175 mile (282 km), puțin sub jumătate din autonomia completă a mașinii.

Sedanul Zeekr 2025 007, care va fi disponibil începând de săptămâna viitoare, va fi primul său vehicul care va avea noua baterie. Bateria funcționează bine chiar și pe vreme rece, încărcându-se de la 10% la 80% din capacitate în mai puțin de o jumătate de oră la temperaturi de până la -10C, a mai spus compania. BBC News a contactat Tesla și BYD pentru a solicita un răspuns la anunțul Zeekr.

Tu Le, fondator și director general al firmei de consultanță Sino Auto Insights, a declarat pentru BBC: „Tehnologia de încărcare a Tesla nu mai este lider în industrie și nu a mai fost de ceva timp”.

În mai, acțiunile Zeekr au început să fie tranzacționate la Bursa din New York, marcând primul debut major pe piața americană al unei companii chineze din 2021. În prezent, acțiunile se tranzacționează cu 27% sub prețul stabilit în cadrul ofertei publice inițiale (IPO).

Listarea a avut loc cu doar câteva zile înainte ca administrația Biden să anunțe creșteri majore ale tarifelor pentru mașinile electrice, panourile solare, oțelul și alte bunuri fabricate în China.

Casa Albă a declarat că măsurile, care includ o taxă de frontieră de 100% pentru vehiculele electrice din China, reprezintă un răspuns la politicile neloiale și sunt menite să protejeze locurile de muncă din SUA.

Oficialii din SUA, Uniunea Europeană și alte piețe auto importante au devenit din ce în ce mai îngrijorați de expansiunea rapidă peste hotare a companiilor chineze de vehicule electrice.

Exit mobile version