• La nivel global, esports-ul a devenit o industrie de miliarde de dolari, cu turnee care oferă premii substanţiale şi atrag milioane de spectatori.
  • Una dintre cele mai recente competiţii de esports susţinute în România a fost Romanian Esports League (REL) în decembrie, care a adus faţă în faţă cele mai bune echipe de Counter-Strike din ţară.
  • România are potenţialul de a deveni un hub regional în domeniul esports, datorită talentului local şi a interesului crescut pentru gaming.

La nivel global, esports-ul a devenit o industrie de miliarde de dolari, cu turnee care oferă premii substanţiale şi atrag milioane de spectatori.

Potrivit ZF, România a început să se alinieze acestui trend, dezvoltând infrastructura necesară şi organizând evenimente şi competiţii de talia celor din afară.

Spre exemplu, una dintre cele mai recente competiţii de esports susţinute în România a fost Romanian Esports League (REL) în decembrie, care a adus faţă în faţă cele mai bune echipe de Counter-Strike din ţară.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
VALIDAT, GATA DE MANDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Evenimentul online a avut loc timp de aproape două luni, interval în care calificările au fost deschise către toţi jucătorii de Counter-Strike din România, profesionişti sau amatori, cu peste 150.000 de urmăritori pe livestream pe parcursul evenimentului. Evenimentul fizic, unde s-au întâlnit cele mai bune echipe în semifinale şi în marea finală, a avut un prize pool de 30.000 de euro.

România are potenţialul de a deveni un hub regional în domeniul esports, datorită talentului local şi a interesului crescut pentru gaming.

Rezultatele românilor pe plan internaţional au creat un teren fertil pentru revenirea competiţiei autohtone. Spre exemplu, la CS2, Ivan ‘iM’ Mihai a câştigat turneul Major din Copenhaga la începutul anului, Ana ‘ANa’ Dumbravă este multiplă campioană la feminin şi cea mai bună jucătoare din lume, iar formaţia României (reprezentată de jucătorii Nexus Gaming) a câştigat Campionatul Mondial organizat de IESF – International Esports Federation.

Nu doar Counter-Strike a fost ţinta evenimentelor şi interesului esports în România. Jocuri precum League of Legends, Dota 2, Valorant, Call of Duty, etc., se bucură de o popularitate foarte ridicată şi de un playerbase de sute de mii de jucători.

Citește și