- Părul este o resursă prietenoasă cu mediul care poate absorbi de aproximativ cinci ori greutatea sa în ulei.
- O organizația non-profit din San-Francisco, ,,Matter of Trust”, transformă părul uman în covoare pe care le folosesc pentru a absorbi scurgerile de petrol.
- Scurgerile de petrol pot contamina apa potabilă și pot pune în pericol sănătatea publică, de asemenea, pot dăuna plantelor și faunei sălbatice și pot dăuna economiei.
O organizația non-profit din San-Francisco, ,,Matter of Trust”, transformă părul uman în covoare pe care le folosesc pentru a absorbi scurgerile de petrol de pe uscat și din mare.
Potrivit CNN, Lisa Gautier, fondatoarea organizației, primește aproape o duzină de pachete de păr uman în fiecare zi. Acest lucru ar fi deranjant pentru cei mai mulți, dar Gautier știe că pletele blonde și brunete, precum și toate celelalte nuanțe, vor deveni ceva „sustenabil”.
O modalitate standard de a curăța uleiul de pe uscat este utilizarea covorașelor din polipropilenă. Dar polipropilena este un plastic nebiodegradabil, iar producerea acestuia înseamnă, în cele din urmă, mai multe foraje pentru petrol.
Părul este o resursă prietenoasă cu mediul care poate absorbi de aproximativ cinci ori greutatea sa în ulei. Conform fondatoarei organizației, în SUA există aproximativ 900.000 de saloane de coafură care aruncă părul la gunoi. Proiectul lor vrea să împiedice asta și, de asemenea, ei vor să-l folosească drept resursă naturală regenerabilă pentru a curăța scurgerile de petrol.
Scurgerile de petrol pot contamina apa potabilă și pot pune în pericol sănătatea publică, de asemenea, pot dăuna plantelor și faunei sălbatice și pot dăuna economiei.
În 2021, National Oceanic and Atmospheric Administration a înregistrat 175 de incidente de deversare pe mare și pe uscat doar în SUA și, la nivel global, aproximativ 10.000 de tone de petrol au fost pierdute în mediu din cauza deversărilor de cisterne.
Potrivit Matter of Trust, atunci când doar un litru de ulei intră în alimentarea cu apă, 1 milion de litri de apă potabilă pot fi contaminate. În acest an, au avut loc deversări importante de petrol în Thailanda și Peru, însumând împreună peste 513.000 de galoane de petrol.
Potrivit lui Gautier, scurgerile reprezintă doar 5% din contaminarea globală cu petrol. Mai frecvente, dar totuși dăunătoare pentru mediu, sunt scurgerile de la vehiculele rutiere și scurgerile naturale din subteran.
De la rădăcini de iarbă, la rădăcini de păr
Gautier împreună cu partenerul ei, Patrice Gautier, s-au mai gândit în trecut la acesată problemă. Trei ani mai târziu, un petrolier a eșuat pe San Cristobal, una dintre Insulele Galapagos, și dornici să ajute la efortul de curățare, familia Gautier a făcut echipă cu stilistul de coafuri din Alabama, Phillip McCrory.
În 1989, McCrory a proiectat un dispozitiv prototip care folosea părul pentru a absorbi ulei, care a fost testat de NASA și s-a dovedit că funcționează bine. Împreună, Matter of Trust și McCrory au dezvoltat brațe și covorașe realizate din păr uman și animal.
În fiecare zi, saloanele, îngrijitorii de animale de companie și persoanele fizice trimit părul la depozitul Matter of Trust din San Francisco. Pachetele sunt verificate pentru a nu fi contaminate cum alte resturi, murdării sau păduchi, apoi părul este separat, răspândit pe un cadru și rulat printr-o mașină de împâslire pentru a face covorașe.
„Oricine poate face un covor de păr”
Este nevoie de 500 de grame de păr pentru a crea un covor de doi metri pătrați. Covorul poate colecta până la 5,6 litri de ulei.
Potrivit lui Gautier, Matter of Trust a produs mai mult de 40.000 de covorașe de păr pentru curățărea scurgerilor, inclusiv cea de petrol BP Deepwater Horizon din 2010 în Golful Mexic.
Cercetările arată că, pe lângă faptul că este biodegradabil, părul uman este adesea la fel de eficient ca polipropilena și, în unele circumstanțe, chiar mai bun.
Un alt avantaj al părului este că nu e atât de scump ca alte materialele convenționale. Este un material benefic pentru comunitățile care nu sunt capabile să cumpere produse de anti-poluare scumpe.
Totuși, specialiștii avertizează că soluția perfectă nu sunt covoarele, deoarece ele sunt de unică folosință și pot fi eliminate numai prin incinerare sau prin compostare în sol, care mai apoi nu este potrivit pentru cultivarea legumelor.
Matter of Trust își extinde rețeaua de centre locale de parteneri în 17 țări de pe glob, inclusiv Finlanda, Japonia, Chile și Rwanda. Gautier spune că hub-urile individuale mențin profiturile peste o mică contribuție la menținerea proiectului mai larg.
Deoarece modelele nu sunt 100% cu semnatura lor, alte grupuri au început să-și producă propriile covoare și brațe, cum ar fi Green Salon Collective, cu sediul în Marea Britanie, care lucrează pentru a face industria de coafură mai sustenabilă.
Gautier este încântat să vadă mișcarea ei în creștere. „Oricine poate face un covor de păr” , spune ea.