• OCDE a clasat Marea Britanie pe locul al doilea în rândul țărilor dezvoltate din G7, după SUA.
  • Se așteaptă în continuare ca Regatul Unit să aibă cea mai mare inflație din grup.
  • Descriind creșterea economică a Marii Britanii ca fiind „robustă”, OCDE a îmbunătățit creșterea pentru 2024 la 1,1% de la o previziune de 0,4% făcută în mai.

Conform celor mai recente previziuni ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), economia mondială „a luat o întorsătură”, în timp ce aceasta a îmbunătățit previziunile de creștere ale Regatului Unit pentru acest an pentru a deveni mai rapidă decât cea a Japoniei, Italiei și Germaniei, scrie The Guardian.

OCDE a clasat Marea Britanie pe locul al doilea în rândul țărilor dezvoltate din G7, după SUA, în cele mai recente perspective privind economia mondială, dar se așteaptă în continuare ca Regatul Unit să aibă cea mai mare inflație din grup.

Descriind creșterea economică a Marii Britanii ca fiind „robustă”, OCDE a îmbunătățit creșterea pentru 2024 la 1,1% de la o previziune de 0,4% făcută în mai, pe măsură ce țara își revine după o ușoară recesiune la sfârșitul anului trecut. Previziunea de creștere de 1,2% în 2025 a fost menținută.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În previziunile din mai, Regatul Unit era în urma tuturor celorlalte națiuni din blocul informal, dar acum se preconizează că va depăși Japonia, Italia și Germania, aflată în dificultate. Marea Britanie este acum la egalitate cu Canada și Franța, dar în urma SUA.

Cu toate acestea, se preconizează că britanicii se vor confrunta în continuare cu obstacole din cauza creșterii prețurilor, inflația, care a fost de 2,2% în august, urmând să se situeze la 2,7% în 2024. Inflația din Regatul Unit este pe cale să rămână la 2,4% pentru 2025, crescând cu cea mai rapidă rată din G7.

Germania a fost una dintre cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente. Cea mai mare economie din Europa a suferit o creștere cu 16 % a prețurilor la alimente peste creșterea salarială medie din 2019, comparativ cu un decalaj de sub 4 % în Australia.

Lucrătorii din Germania câștigă 98% din salariile lor din 2019, în timp ce cei din Australia câștigă mai mult de 100%. Lucrătorii din Regatul Unit câștigă aproape 102% din salariul lor mediu din 2019, în ciuda unei creșteri de aproape 9% a prețurilor la alimente peste salariul mediu.

Citește și