- Orașul israelian Tel Aviv este pe primul loc la indicele mondial al costului vieții din acest an
- Parisul a ajuns pe locul doi, la egalitate cu Singapore
- Orașele unde costul vieții e cel mai redus: Orientul Mijlociu, Africa și părțile mai puțin bogate ale Asiei
Blocajele lanțurilor de aprovizionare și cererea consumatorilor au crescut costul vieții în cele mai mari orașe ale lumii. Un oraș a experimentat schimbări mai rapide decât celelalte orașe, ajungând de pe locul cinci pe primul la indicele mondial al costului vieții din acest an, conform Economist Intelligence Unit (EIU).
Pentru prima dată, orașul israelian Tel Aviv s-a clasat în fruntea clasamentului, depășindu-l pe liderul de anul trecut, Paris. Acesta se află în prezent la egalitate cu Singapore, clasându-se pe locul doi. EIU atribuie creșterea bruscă a indicelui de la Tel Aviv creșterii prețurilor la alimente, la transport și puterii sikelului israelian față de dolarul american.
Datele pentru sondaj, care a fost efectuat de mai bine de trei decenii, sunt adunate de echipa globală de cercetători a EIU în luna martie și septembrie. Indicele este comparat cu prețurile din New York City, astfel că orașele cu monede care sunt mai puternice față de dolarul american pot să apară mai sus în clasament. Acum, Zurich și Hong Kong se află pe pozițiile patru și, respectiv, cinci, deținând anul trecut primul loc alături de Paris. New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka completează restul primelor zece orașe clasate.
Orașele cu cel mai jos rang sunt în principal în Orientul Mijlociu, Africa și părțile mai puțin bogate ale Asiei. Orașul sirian Damasc se clasează din nou drept cel mai ieftin oraș din lume, deoarece economia sa distrusă de război continuă să se lupte.