• Institutul Național de Statistică a anunțat că salariul mediu net a scăzut la 3.182 lei în aprilie.
  • Cele mai scăderi au fost înregistrate în industria transporturilor aeriene și în industria tutunului, de 29.1%, respectiv 22.8%.
  • Șomajul tehnic a fost principalul motiv pentru aceste scăderi.

Institutul Național de Statistică a transmis un comunicat în care a anunțat că, în luna aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.182 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%).

În același timp, în luna aprilie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5201 lei, cu 185 lei (-3,4%) mai mic decât în luna martie 2020.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în activităţi precum serviciile în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7982 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1340 lei), arată Institutul Național de Statistică într-un comunicat de presă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Alte ramuri care au înregistrat scăderi salariale cuprinse între 7.5% și 19% sunt: hotelurile și restaurantele care au înregistrat o scădere de 16.5%, industria producătoare de autovehicule, cu o scădere de 15% și industria alcoolului, cu o scădere de 15%. O altă industrie afectată este cea a petrolului, care a înregistrat scăderi salariale de 6%.

Nici sectorul bugetar nu a fost ferit, astfel că în învățământ au existat scăderi de 2.8%, iar în administrația publică de 1.0%.