• PE cere CE să recalculeze pierderile financiare ale României.
  • Mașinile care așteaptă la Vamă au poluat mediul cu 46.000t de CO2.
  • Cozile de la Vamă ajungeau la 25 de km acum 2 ani.
  • România a fost acceptată în Air Schengen în această primăvară.

Parlamentul European cere Comisiei Europene să calculeze pierderile financiare pe care le-a avut România și Bulgaria din cauza neaderării la spațiul Schengen.

Parlamentul spune că noi și bulgarii am avut am avut pierderi mari. Un alt factor negativ sunt emisiile de carbon, care au ajuns la 46 de mii de tone din cauza mașinilor care așteaptă ore sau chiar zile întregi în Vamă. Acum 2 ani cozile camioanelor de la frontiera ajungeau la peste 25 de kilometri.

Fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, estima că România pierde 10 miliarde de euro pe an din cauza neaderării la Schengen.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

”Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este esențială, deoarece un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face ca UE să devină mai puternică. Solicităm tuturor statelor membre să își îndeplinească obligația de cooperare loială cu România și Bulgaria în ceea ce privește aderarea acestor două state membre la spațiul Schengen”, scrie în declarația Parlamentului European.

România a fost acceptată în Spațiul Schengen pentru frontierele aeriene și maritime primăvara asta, dar încă nu s-a hotărât includerea frontierelor terestre.

Pierderile financiare sunt semnificative. Se estimează că România pierde anual 10 miliarde de euro din cauza neacceptării în Schengen.Parlamentul European solicită și analizarea posibilităților de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în acest caz.

Aceasta vine în contextul în care, în octombrie 2023, CJUE a respins acțiunea în anulare formulată de eurodeputatul român Eugen Tomac împotriva deciziei Consiliului UE de a nu accepta România în Schengen. Rezoluția subliniază că decizia de a nu include România și Bulgaria în Schengen este utilizată de propaganda anti-UE, inclusiv cea rusă, împotriva obiectivelor de politică externă ale UE.

Citește și