• Emag, Flanco, Samsung și Altex sunt investigate de Consiliul Concurenței
  • Cele patru firme s-ar fi înțeles să stabilească prețurile ilegal

Emag, Flanco, Samsung și Altex sunt cele patru firme unde Consiliul Concurenței a făcut inspecții surpriză. Ele sunt suspectate că s-ar fi înțeles ilegal ca să aranjeze prețurile la produse electronice. Aleph News a cerut amănunte de la firmele bănuite de lucruri ilegale, dar nu au obținut mare lucru.

„Nu comentăm!”, au răspuns Emag si Samsung. „Continuăm să colaborăm cu Consiliul Concurenței”, e reacția reprezentanților Flanco. în timp ce Altex încă nu ne-a răspuns.

Investigaţia ar fi fost declanşată pornind de la sesizarea depusă de un angajat care a avut un conflict de muncă cu una dintre companii, a declarat pentru ZF o sursă din industrie.

Subsidiara din România a gigantului sud-coreean Samsung, care domină mai multe segmente din piaţa locală electro IT&C, precum cea de smartphone-uri şi televizoare, dar cu poziţii semnificative şi în segmente din zona de produse albe, face, alături de cei trei jucători care domină autoritar piaţa locală de retail, Altex, eMAG şi Flanco, obiectul unei investigaţii lansate de Consiliul Concurenţei sub suspiciunea că ar fi acţionat concertat pentru a fixa preţurile pentru produsele sale pe piaţa din România.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Samsung Electronics România SRL, Altex România SRL, Flanco Retail SA şi Dante Internaţional SA. Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei investigaţii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România SRL pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România. Astfel, investigaţia vizează relaţia dintre compania Samsung Electronics România SRL şi partenerii acesteia, printre care Altex România SRL, Flanco Retail SA şi Dante Internaţional SA“, a comunicat Consiliul Concurenţei.

Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă“, au adăugat reprezentanţii Concurenţei.

Conform unei surse din piaţă, plângerea privind situaţia investigată ar fi fost depusă de un angajat familiar cu aceste practici, care ar fi avut cu una dintre cele patru companii un conflict de muncă. În urma acestui conflict, respectivul angajat ar fi depus sesizarea care ar fi dus la declanşarea investigaţiei.

“Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate“
, precizează Consiliul Concurenţei.