• Investițiile în energie regenerabilă vor fi esențiale pentru reducerea dependenței externe.
  • Agricultura românească trebuie să se adapteze provocărilor climatice severe.
  • Riscurile economice din 2025 necesită soluții rapide pentru a proteja sectoarele cheie.

Pe ce se mai bazează economia României? PIB-ul e cărat în spate de sectoare precum energie, agricultură și IT. În sectorul energetic, investițiile majore în regenerabile și infrastructură sunt esențiale pentru reducerea dependenței de importuri. Agricultura rămâne un pilon important, deși se confruntă cu provocări climatice. Iar industria IT începe să-și revină după o perioadă de stagnare, și începe să ofere noi oportunități de angajare.

Economia României este diversificată, dar am intrat într-o perioadă în care industria din Europa, și în special industria din Germania, scade. Astfel, există o corelație extrem de fidelă cu Germania. IT-ul stagnează și nu mai reprezintă un motor de creștere așa cum a fost în ultimii 15 ani. Agricultura are problemele ei, iar în următoarea perioadă s-ar putea să nu mai avem motoare de creștere.

Mai ales că guvernul care va rezulta din alegeri se va confrunta cu un deficit bugetar foarte mare și cu datoria publică foarte mare, ceea ce va duce la necesitatea de a majora taxe și impozite. Vom vedea anul viitor pe ce ne bazăm pentru următoarea perioadă. Din păcate, potențialul României a rămas acolo; România ar fi trebuit să crească cu 3-4 și chiar 5%, dacă nu chiar peste 5% pe an, având în vedere potențialul său. Totuși, depinde foarte mult de dorința guvernului.

Recomandări

CINE E SUSIE WILES?
AVERTISMENTUL LUI ZELENSKI
PACIENȚII VIN ÎN ROMÂNIA
NO MORE SOCIAL MEDIA
2024 - CEL MAI CALD
UNDE TRĂIEȘTI BINE?

S-au accesat fonduri europene, s-au obținut bani din PNRD, s-a deblocat economia, dar administrația publică de la noi este extrem de închisă și ineficientă. Din această cauză, investitorii pleacă, iar economia se află într-o situație dificilă.

Anul viitor, unul dintre principalele riscuri pentru economia României va fi creșterea taxelor și impozitelor, iar ajustarea fiscală va fi esențială. Capacitatea economiei de a face față acestor creșteri depinde foarte mult de discuțiile cu Comisia Europeană.

Un alt punct important este legat de corecțiile externe care trebuie făcute, în special în ceea ce privește eficiența comercială și concurența. Acestea nu pot fi realizate fără a corecta deficitul bugetar. În rest, nu avem mari probleme; inflația pare că nu mai crește sau că scade, iar dobânzile vor rămâne ridicate pentru o anumită perioadă.

România de astăzi nu este România din anul 2008, când am intrat în criză. Atunci nu aveam resurse financiare. Acum, România are bani și poate traversa această perioadă, dar depinde foarte mult de acțiunile guvernului. Cel mai important este cum vor fi gestionate aceste probleme.

Citește și