• Peste 130 de eurodeputați au semnat o petiție prin care solicită crearea unei taxe internaționale pe avere pentru „ultra-bogați”.
  • Un impozit de 1,5% pe averile de 50 de milioane de euro sau mai mult, este propunere autoriilor
  •  „Propunerea noastră este simplă: să introducem un impozit progresiv pe averea ultra-bogaților la scară internațională, pentru a reduce inegalitățile”

Mai mult de 130 de eurodeputați au semnat o petiție prin care solicită crearea unei taxe internaționale pe avere pentru „ultra-bogați”, pentru a reducere inegalitățile, informează Le Figaro.

Inițiatorii campaniei sunt deputata Aurore Lalucq (Socialiști și Democrați, stânga) și economistul Gabriel Zucman care au declarat într-un articol de opinie pentru Le Monde că „Ceea ce am reușit să realizăm pentru multinaționale, trebuie să facem acum pentru cei bogați”

„Propunerea noastră este simplă: să introducem un impozit progresiv pe averea ultra-bogaților la scară internațională, pentru a reduce inegalitățile, contribuind în același timp la finanțarea investițiilor necesare tranziției ecologice și sociale”, explică eurodeputata și economistul, expert recunoscut în materie de evaziune fiscală și de impozitare a veniturilor mari.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Autorii petiției au propus un impozit de 1,5% pe averile de 50 de milioane de euro sau mai mult, precizând totodată că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis „în mod colectiv și democratic”. Aurore Lalucq și Gabriel Zucman fac apel la OCDE și la ONU să lanseze negocieri privind această taxă și îndeamnă Uniunea Europeană să acționeze. Conform datelor furnizate de autori, în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea cel mai bogat om din lume, „nu a plătit niciun cent din impozitele federale” și că, în Franța, „cele mai bogate 370 de familii sunt impozitate efectiv doar cu aproximativ 2 până la 3%”.

Petiția a fost semnată în mare parte de eurodeputați ecologiști și de stânga, de 12 economiști și ONG-uri internaționale, printre care Oxfam. Pentru a-și susține argumentul, Aurore Lalucq și Gabriel Zucman dau exemplul impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, la care au aderat aproape 140 de țări „când toată lumea spunea că este imposibil”.