- Efectele săptămânii mai scurte de lucru s-au dovedit a fi benefice pentru angajaţi şi companii.
- La finalul experimentului, angajaţii au raportat că se bucură de o sănătate fizică şi mintală îmbunătăţită.
- Cel puţin 89% din firmele respective păstraseră politica de patru zile de muncă.
La un an de la încheierea celui mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile, marea majoritate a companiilor care au luat parte continuă să le permită angajaților lor să lucreze o săptămână mai scurtă, iar mai mult de jumătate au făcut această schimbare permanentă, scrie CNN.
Timp de şase luni în perioada iunie-decembrie 2022, angajaţii a 61 de organizaţii din Marea Britanie au muncit 80% din programul obişnuit, pentru aceleaşi salarii, angajându-se în schimb să-şi efectueze 100% din sarcinile de muncă.
Cel puţin 89% din firmele respective păstraseră politica, iar cel puţin 51% făcuseră trecerea la săptămâna de lucru de patru zile permanent la finalul anului 2023, relevă un raport publicat de unii din organizatorii experimentului.
Efectele săptămânii mai scurte de lucru s-au dovedit a fi benefice pentru angajaţi şi companii într-un procent covârşitor, se arată în raportul publicat de Autonomy.
La finalul experimentului, angajaţii au raportat că se bucură de o sănătate fizică şi mintală îmbunătăţită, un echilibru mai bun între muncă şi viaţă şi o satisfacţie mai mare legată de viaţă în general.
Citește și