- Piața de retail din România se extinde în 2025, datorită noilor jucători internaționali.
- Consumul de produse de modă, cosmetice și jucării este în creștere.
- România se află în topul european în domeniile de îmbrăcăminte, încălțăminte.
- Printre proiectele estimate în 2025 se numără Mall of Moldova din Iași și Agora Mall Arad.
- Retailul modern din România crește, deși economia încetinește.
- Pitești a fost orașul cu cele mai mari livrări, iar printre proiecte se află Argeș Mall.
Retailul din România se extinde în 2025, deși economia încetinește. Dezvoltatorii pregătesc 200.000 de metri pătrați pentru anul 2025. Cheltuielile pe cap de locuitor s-au apropiat de media europeană, în special în segmentele de modă, cosmetice și produse farmaceutice.
Advertisment
Iași și Arad se află în fruntea clasamentului pentru orașe beneficiare. Cum reușește retailul să crească în criză?
Cum influențează retailului modern dinamica economiei?
Ideea este că la noi retailul, față de Europa Occidentală, încă mai are loc de trecere și atunci jucătorii încearcă să câștige teren înainte să vină concurența sau alți jucători. Și de aceea toți marii jucători care sunt prezenți acum pe piață încearcă să acapareze ceea ce mai poate fi acaparat. De aceea au investiții foarte mari, în joc sunt sute și sute de milioane de euro pentru a construi fie supermarketul, fie noi capacități de depozitare, fie noi spații logistice. Asta este primul aspect.
Recomandări
Al doilea aspect este că, de obicei, marii investitori, care au mai multe informații decât au ceilalți investitori, parcă vor să se pregătească pentru ceea ce va fi o pace în Ucraina și începerea procesului de reconstrucție.
În momentul în care se va începe procesul de reconstrucție, România va fi, cel puțin până acum, principala bază logistică pentru ceea ce va fi această reconstrucție. Pentru că România este prima țară NATO cea mai aproape de zona de reconstrucție. Și atunci multă lume sau marii investitori încep să se pregătească.
Dacă te uiți la tot ce se întâmplă în zona de est a României, în Moldova respectiv, Botoșani, Iași, Vaslui, deja vedem poziționări noi de investitori în industria logistică.
Creșterea consumului este un semn al unei economii reziliente sau un efect al inflației?
Nu, este o economie rezilientă. Inflația la noi, chit că este puțin mai mare decât în Europa Occidentală, nu este cu mult mai mare. Noi acum 20 și ceva de ani aveam o inflație anuală de 40%. Acum avem o inflație anuală de 4-5%. Cel puțin anul trecut am avut 5,1%, anul acesta 4,5%. Salariile au câștigat teren mai mult decât inflația.
Spre exemplu, anul trecut, la o creștere salarială de 11-12% la nivelul salariului mediu și la o inflație de 5%, anul ăsta am avut o creștere reală a salariului de 6%. Deci noi am câștigat enorm teren și am recuperat față de decalajul din Europa Occidentală.
Da, inflația este prezentă, dar nu este o problemă. Dimpotrivă, România ar avea nevoie de inflație puțin mai mare decât în Europa Occidentală.
Citește și
- Începând cu acest an îți poți vedea lucrarea de Bacalaureat înainte de a depune contestație. Radu Szekely, expert în educație: „Sper să scadă diferențele între notele primite și notele de la contestații”
- Europa stă la masa copiilor în negocierile pentru Ucraina: De ce sunt criticate țările UE
- Vacanța de iarnă nu se petrece doar la schi. Ce alternative există pentru distracția în familie