- Milioane de oameni au rărit excursiile în acest an – se vede și la încasări
- Turismul e printre cele mai afectate domenii, acum în pandemie
- Pierderile la nivel european trec de 80 de procente
În Grecia, 26% din totalul angajaţilor lucrează în industria turismului, fiind cel mai mare procent din Europa.
Advertisment
În România, doar 6% din totalul angajaţilor lucrează în industria turismului, fiind printre cele mai mici procente din Uniunea Europeană, conform datelor Comisiei Europene.
Cele mai mici procente ale angajaţilor în industria turismului din Europa le au ţări precum Polonia şi Lituania, fiecare cu 5% din totalul angajaţilor. La polul opus se află Grecia, care are un procent de 26% al angajaţilor în industria turismului.
Recomandări
Turismul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare de pandemie, astfel că multe ţări europene au luat decizia de a declara starea de urgenţă, care a venit cu o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, ceea ce a dus la suspendarea activităţii multor companii din industria turismului.
Turismul în România
Industria de turism din România a fost grav afectată de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului, astfel fiind nevoite să îşi suspende activitatea, ceea ce a dus la pierderi greu de recuperat.
În perioada ianuarie – august, turismul din România se afla la jumătate faţă de nivelul aceleaşi perioade din 2019, astfel că numărul sosirilor în unităţile de cazare în primele opt luni ale acestui an au fost de doar 4,3 milioane, comparativ cu 9,1 milioane turişti sosiţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Totodată, în perioada 16 martie – 1 septembrie în sectorul de hoteluri şi restaurante au fost încetate circa 143.000 de contracte de muncă, dar în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 54.000 de noi contracte, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, industria de hoteluri şi restaurante a pierdut circa 89.000 de locuri de muncă, conform datelor de la Inspecţia Muncii.
Pierderile de venituri în Europa
„Turismul reprezintă cea de-a patra categorie de exporturi ca mărime din UE şi aduce beneficii colaterale economiei europene în ansamblul său: un euro din valoarea adăugată generată de turism determină o valoare adăugată suplimentară de 56 de cenţi din valoarea adăugată, cu efect indirect asupra altor industrii.
Turismul este un ecosistem complex care cuprinde mulţi factori: furnizorii de informaţii şi servicii offline şi online, agenţii de voiaj şi operatori de turism, furnizori de servicii de cazare, organizaţii de gestionare a destinaţiilor, atracţii turistice şi activităţi de transport de pasageri”, se arată într-un raport al Comisiei Europene, privind turismul şi transportul în 2020.
Companiile din sectorul turismului din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză acută de lichidităţi, iar potrivit estimărilor, pierderile de venituri la nivel european au ajuns la 85% pentru hoteluri şi restaurante, 85% pentru operatorii de turism şi agenţiile de turism şi 90% pentru croaziere şi companii aeriene.
Partenerii noștri