• Pieţele bursiere speră o conducere mai calmă, după patru ani de haos la Washington
  • Declarația controversată aparține CEO-ului BlackRock, Larry Fink, una dintre cele mai puternice figuri de pe Wall Street
  • BlackRock este cel mai mare manager de active din lume, care administrează 7,8 trilioane de dolari

Cred cu tărie că piaţa doreşte o stabilitate mai mare, o volatilitate mai mică”, a spus Fink în timpul unei conversaţii pre-înregistrate difuzată miercuri seară la Bloomberg New Economy Forum.

Ei caută o voce care să modereze, nu o voce care să incite”, a spus şeful BlackRock. „Cred cu adevărat că preşedintele ales Biden poate fi acea voce a raţiunii”.

Pilonii pro-business ai agendei Trump, şi anume reducerile de impozite şi dereglementarea, au contribuit la creşterea pieţelor. Dar comentariile lui Fink subliniază unele dintre dezavantajele epocii Trump: luarea de decizii imprevizibile, concedieri ale unor oficiali de top prin tweet şi accentuarea divizării politice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Suntem toţi obosiţi. Ne-am săturat de tot zgomotul pe care îl auzim din Washington”, a spus Fink în timpul conversaţiei cu David Rubenstein, miliardarul cofondator şi preşedinte executiv al Carlyle Group.

După ce a ezitat în săptămâna dinaintea alegerilor, indicele S&P 500 a înregistrat cea mai bună performanţă din săptămâna electorală din 1932. Evoluţia pozitivă a fost urmarea calmului relativ al alegerilor, de apariţia unui câştigător şi de sparanţele că performanţa peste aşteptări a republicanilor în Senat va menţine guvernul împărţit în 2021.

„Pieţei îi place un guvern divizat”, a spus Fink. „Vor să se asigure că există verificări adecvate şi echilibru”.

Fink a contribuit financiar în special pentru democraţi, inclusiv pentru Hillary Clinton în timpul candidaturii din 2016 la preşedinţie. La acea vreme, Fink a fost menţionat ca potenţial secretar al Trezoreriei într-o administraţie Clinton. Dar a sprijinit şi republicani, precum fostul preşedinte al Camerei, Paul Ryan.

BlackRock este cel mai mare manager de active din lume, care administrează 7,8 trilioane de dolari. De fapt, BlackRock este atât de puternic încât guvernul federal i-a cerut ajutorul în timpul fiecăreia dintre ultimele două recesiuni. În martie, Rezerva Federală a făcut istorie prin înfiinţarea unui vehicul cu scop special pentru a cumpăra obligaţiuni nedorite şi alte datorii corporative pentru prima dată. Fed a folosit BlackRock pentru a gestiona programul, ceea ce a contribuit la restabilirea încrederii în pieţele financiare.

Fink a avertizat că pandemia agravează decalajul dintre bogaţi şi săraci. „Dacă vom încerca să reconstruim într-adevăr economia, avem nevoie de un stimul fiscal foarte specific pentru cei care sunt încă în şomaj”.

Dacă Biden i-ar cere sfatul, a spus Fink, el ar cere administraţiei primite să se concentreze pe crearea de locuri de muncă printr-un pachet de infrastructură.

Avem lucrări de întreţinere amânate în valoare de 2 trilioane de dolari”.

Rubenstein l-a întrebat pe şeful BlackRock dacă va lua în considerare părăsirea slujbei pentru a deveni şef al Fed, secretar al trezoreriei sau un alt loc de muncă important. Fink s-a împotrivit, dar nu a exclus posibilitatea.