• Modificări importante la Pilonul II de pensii.
  • Plata se va face integral doar în situații excepționale.
  • 77,5 miliarde de lei au românii în Pilonul II.
  • Cea mai mare parte a investiţiei în acţiuni, la Bursa de la Bucureşti.
  • Ziarul Financiar: Pilonul II ar putea depăși 100 de mld. de lei în 2022.
  • 7.6 milioane de români au bani în Pilonul II.

O veste care îi interesează pe românii care au peste 40 de ani: Autoritatea de Supraveghere Financiară pregătește modificări importante la pilonul II de pensii.

O nouă lege va aduce reglementări pentru Pilonul II, cel la care au strâns bani peste șapte milioane de români. Cine a contribuit și ajunge în punctul în care poate încasa pensia o va primi în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp, chiar 12 ani, potrivit hotnews.ro, sau integral, doar în situații excepționale.

Acum, plățile se fac integral sau defalcat, dar în decurs de cel mult 5 ani. Până acum, în 13 ani, 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei din Pilonul II. Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eșalonat.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Te așteaptă și o altă modificare – Guvernul a promis în programul de guvernare că va majora contribuția unui angajat la Pilonul II de pensii de la 3,75% din venitul brut, cât este în prezent, la 4,75% în 2024. Contribuţia ar fi trebuit să fie deja de 5% din salariul brut. Dar fiecare guvern a ciupit ceva pentru a nu majora contribuţia, pentru că aceşti bani pleacă din controlul statului către un control privat.

Nu e de mirare că Guvernul se uită spre Pilonul II – cifrele de la finalul lui 2021 arată că fondurile de pensii au strâns 77,5 miliarde de lei, adică 15,8 miliarde de euro. Și Ziarul Financiar estimează că în vara lui 2022 , Pilonul II ar putea sări pragul de 100 de miliarde de lei.