• Mii de dezvoltatori de software voluntari au folosit un instrument crucial de pe Twitter pentru a căuta pe platformă apeluri de ajutor.
  • Aceștia ar putea pierde în curând accesul dacă nu plătesc Twitter o taxă lunară de cel puțin 100 de dolari.
  • Organizațiile non-profit, cercetătorii și alte persoane au nevoie de instrumentul, cunoscut sub numele de API, sau Application Programming Interface, pentru a analiza datele Twitter.

În urma cutremurului devastator din Turcia și Siria, mii de dezvoltatori de software voluntari au folosit un instrument crucial de pe Twitter pentru a căuta pe platformă apeluri de ajutor – inclusiv de la persoane blocate în clădirile prăbușite – și pentru a conecta oamenii cu organizațiile de salvare.

Aceștia ar putea pierde în curând accesul dacă nu plătesc Twitter o taxă lunară de cel puțin 100 de dolari – prohibitivă pentru mulți voluntari și organizații non-profit cu bugete foarte mici.

Acest lucru nu este valabil doar pentru eforturile de salvare, care, din păcate, se apropie de sfârșit, ci și pentru planificarea logistică, deoarece oamenii merg pe Twitter pentru a-și transmite nevoile”, a declarat Sedat Kapanoglu, fondatorul Eksi Sozluk, cea mai populară platformă socială din Turcia, care i-a consiliat pe unii dintre voluntari în eforturile lor.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Organizațiile non-profit, cercetătorii și alte persoane au nevoie de instrumentul, cunoscut sub numele de API, sau Application Programming Interface, pentru a analiza datele Twitter, deoarece cantitatea mare de informații face imposibilă parcurgerea manuală a acestora de către un om.

Kapanoglu spune că sute de buni samariteni” au oferit propriile chei de acces la API, plătite premium (Twitter a oferit deja o versiune plătită cu mai multe funcții), pentru a fi folosite în eforturile de salvare. Dar el spune că acest lucru nu este sustenabil sau modul corect” de a face acest lucru. S-ar putea chiar să fie împotriva regulilor Twitter.

Pierderea accesului gratuit la API înseamnă o provocare suplimentară pentru miile de dezvoltatori din Turcia și nu numai, care lucrează non-stop pentru a exploata ecosistemul unic și deschis al Twitter pentru ajutorarea în caz de dezastre.

Pentru programatorii turci care lucrează cu API-ul Twitter în scopul monitorizării dezastrelor, acest lucru este deosebit de îngrijorător – și îmi imaginez că este la fel de îngrijorător și pentru alții din întreaga lume care folosesc datele Twitter pentru a monitoriza situații de urgență și evenimente contestate politic”, a declarat Akin Unver, profesor de relații internaționale la Universitatea Ozyegin din Istanbul.

Noile taxe sunt doar cea mai recentă complicație pentru programatori, academicieni și alte persoane care încearcă să folosească API-ul – iar aceștia spun că a comunica cu cineva din cadrul companiei a devenit practic imposibil de când Elon Musk a preluat conducerea.

Inițial, Twitter plănuise să introducă modificările pentru acest instrument săptămâna trecută, dar a amânat până luni. Luni, compania a scris pe Twitter că amână din nou lansarea cu încă câteva zile”, fără a oferi mai multe detalii. API paywall-ul este cea mai recentă încercare a lui Musk de a stoarce venituri de la Twitter, care are de achitat aproximativ 1 miliard de dolari în plăți anuale de dobânzi în urma achiziției miliardarului, finalizată în octombrie.