• Iberdrola a obținut o autorizație de mediu pentru a construi în Portugalia cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa.
  • Portugalia a anunțat un program de reglementare menit să încurajeze și să accelereze implementarea energiei curate și să atragă încrederea investitorilor.
  • Iberdrola spune că va investi 3 miliarde de euro în plus în energie eoliană și solară” în Portugalia în următorii ani.

Iberdrola, cea mai mare companie energetică din Spania, a obținut o autorizație de mediu pentru a construi în Portugalia cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, cu o capacitate instalată de 1.200 de megawați (MW), care va fi amplasat în municipalitatea Santiago de Cacém (în apropiere de Sines, un centru logistic din sudul Europei).

Centrala se va numi „Fernando Pessoa”, cu referire la poetul portughez, va fi operațională în 2025, va fi capabilă să furnizeze energie curată, va acoperi nevoile anuale a 430.000 de locuințe, conectarea la rețea va fi contractată cu operatorul portughez REN, va evita consumul anual de 370 de milioane de metri cubi de gaz și va fi un exemplu de coexistență a noilor dezvoltări regenerabile.

Ignacio Galán, președintele Iberdrola, a spus într-o declarație a companiei că instalația solară Fernando Pessoa marchează o nouă etapă în Europa, combinând ambițiile de energie curată cu generarea de efecte pozitive și tangibile asupra mediului și societății. Trebuie redusă expunerea la combustibilii fosili”.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Alejandra Reyna, Country Manager al Renovables Portugal, adaugă că  Fernando Pessoa va fi un proiect extraordinar și un exemplu de respect pentru mediu. Acest tip de proiect era de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă, dar Iberdrola are expertiza tehnică și puterea financiară pentru a-l realiza. Așteptăm cu nerăbdare să ne menținem rolul central în viitorul ambițios al Portugaliei în materie de energie curată”.

Portugalia a anunțat un program de reglementare menit să încurajeze și să accelereze implementarea energiei curate, să atragă încrederea investitorilor, să îndeplinească obiectivele climatice și să accelereze răspunsul la dubla provocare reprezentată de criza climatică și energetică din Europa.

Iberdrola spune că va investi 3 miliarde de euro în plus în energie eoliană și solară” în Portugalia în următorii ani, operând peste 92 MW de energie eoliană în mai multe parcuri eoliene.