- Celebra companie vrea să acopere pierderile uriașe din cauza declinului afacerii cu automobile din Germania și să își mute atenția către industria militară.
- Conducerea companiei plănuiește să intre într-un sector profitabil și studiază exemplul Volkswagen, care are în vedere și producerea de arme pentru armata germană.
- Porsche a lucrat ultima oară cu arme în anii 1960, când a dezvoltat și a început să producă tancul Leopard 1.
UPDATE 17:17
Porsche a negat informațiile din presa germană – nu intenționează să revină la producția de arme.
Advertisment
Știre inițială
În contextul unui an dificil pentru industria auto germană și pierderi de miliarde înregistrate atât în cadrul propriei companii, cât și la Volkswagen, holdingul de investiții Porsche SE explorează noi domenii de afaceri, inclusiv o posibilă revenire în industria de apărare, potrivit ES&T.de
Managerii companiei Porsche – care a suferit pierderi record de 20 de miliarde de euro în 2024 – au adoptat măsuri stricte de economisire și vor să își mute atenția către industria militară, pentru a contracara declinul financiar.
Recomandări
Istoric vorbind, industria militară e un domeniu familiar pentru Porsche. În 1960, compania a dezvoltat tancul Leopard-1 pentru armata germană, un proiect inovator care a integrat tehnologii avansate. Totodată, Porsche a proiectat vehiculul off-road Typ 597 („Kübelwagen”), însă acesta nu a reușit să câștige contractul în fața competitorului DKW Munga.
Volkswagen și Porsche nu sunt primele companii care își îndreaptă ochii către apărare – Rheinmetall și KNDS Group au început să reconvertească fabrici de piese auto pentru producția de arme.
Momentan, Porsche SE se concentrează pe investiții tehnologice strategice, în loc de proiecte concrete de dezvoltare militară. De exemplu, compania a investit zeci de milioane de euro în startup-ul Quantum-Systems, specializat în drone autonome utilizate inclusiv pentru scopuri militare.