Prețul mediu al unui bilet de avion a scăzut cu 25% în 2020. Cât a costat cel mai scump bilet cumpărat anul trecut

Plecările turiștilor români în străinătate au scăzut cu 60,1% în septembrie 2020 față de septembrie 2019 Sursa Foto: Profimedia
  • Prețul mediu al unui bilet de avion a scăzut în 2020 cu 25% față de anul anterior
  • Rezervările din România în alte țări au scăzut cu 33%, un procent mult mai mic decât cel anticipat de industrie
  • În topul destinațiilor preferate de români s-au aflat România, Marea Britanie și Germania

Prețul mediu al unui bilet de avion în 2020 a fost în scădere cu 25% față de 2019, iar rezervările din România în alte țări au scăzut cu 33%, un procent mai mic decât cel anticipat de industrie, se arată într-o analiză făcută de eSky.

Potrivit unui comunicat al companiei, industria turismului a fost, în 2020, una dintre cele mai lovite de pandemie. Cu toate acestea, comparând perioada 2020 cu cea din 2019, rezervările din România în alte țări au scăzut cu 33%, un procent mult mai mic decât cel anticipat de industrie.

„În topul destinațiilor favorite ale românilor în an de pandemie, România s-a clasat pe locul întâi cu 55% din numărul total de rezervări, călătorii adaptându-se la restricțiile impuse de guverne. Restul clasamentului conține pe locul 2 Marea Britanie cu 15% din numărul total de rezervări, pe locul trei Germania (8%), urmată de Italia (6%), Spania și Franța cu 4% iar pe locul 7 avem Belgia cu 2%”, se arată în comunicat.

Anul trecut, în topul destinațiilor, Bucureștiul conduce detașat cu 55% dintre rezervări, fiind urmat de Londra, cu 17% din totalul călătorilor, și de Iași, cu 7%. Ca preferințe, orașele au fost urmate de Cluj, Timișoara, Bacău, Paris și Bruxelles.

În comparație cu 2019, în 2020 numărul de rezervări făcute de români la zborurile naționale a scăzut cu 57%. Reprezentanții companiei susțin că, în timpul pandemiei, s-a născut o nouă tendință numită „travel bubble” ce constă în călătoria în străinătate, în țările vecine și relativ aproape de țara călătorului.

Această tendință este confirmată de datele de la eSky: scăderea călătoriilor intercontinentale a fost mai mare decât scăderea călătoriilor către țările de pe un continent. În 2020, călătoriile intercontinentale au scăzut cu 76%, iar cele intra-continentale cu doar 52%.

Numărul asigurărilor de călătorie vândute în 2020 a fost mai mic decât în 2019, dar numărul rezervărilor cu asigurare de călătorie achiziționată a crescut. „În 2019, doar 15% din rezervări aveau asigurare de călătorie. 2020 și pandemia de coronavirus a schimbat radical situația – a fost achiziționată asigurare pentru fiecare 3 rezervări de pe site-urile web eSky”, a declarat Inga Wawrzyniak-Gacek, director de Marketing și Comunicare în cadrul companiei.

Conform reprezentanților companiei, 2020 a urmat trendul anilor trecuți prin scăderi ale prețurilor la biletele de avion dus-întors. Prețul mediu al unui bilet de avion în 2020 a fost în scădere cu 25% față de 2019. Cel mai scump bilet cumpărat în 2020 de la agenția de turism online eSky a fost unul Intercontinental și a costat 7.502 de euro.