- Iranul controlează Strâmtoarea Hormuz, prin care tranzitează aproximativ 20% din comerțul global al petrolului.
- Dacă tensiunile se vor menține sau escalada, este posibil să vedem o creștere a prețurilor carburanților și în România.
- Există îngrijorări că un conflict extins ar putea afecta producția și exporturile de petrol din regiune.
- Unii analiști consideră că impactul ar putea fi limitat dacă conflictul nu se extinde.
Prețul petrolului a crescut marți cu aproximativ 4% după ce Iranul a lansat o salvă de rachete balistice asupra Israelului, scrie Reuters.
Atacul a venit în urma campaniei Israelului împotriva aliaților Hezbollah ai Teheranului din Liban. Alarmele au sunat în tot Israelul, iar exploziile au putut fi auzite în Ierusalim și în valea râului Iordan, după ce israelienii s-au îngrămădit în adăposturile antiatomice.
În plus, posibilitatea ca producția de petrol a Libiei să se redreseze a influențat, de asemenea, piața la începutul zilei de marți. Parlamentul din estul Libiei a fost de acord luni să aprobe numirea unui nou guvernator al băncii centrale, ceea ce ar putea contribui la încheierea unei crize care a redus producția de petrol a țării.
Iranul și Libia sunt ambele membre ale OPEC. Iranul, care funcționează sub sancțiunile SUA, a produs aproximativ 4,0 milioane bpd de combustibil în 2023, în timp ce Libia a produs aproximativ 1,3 milioane bpd anul trecut, potrivit datelor Administrației americane pentru informații energetice.
Creșterea prețului petrolului la nivel global în urma atacurilor Iranului asupra Israelului ar putea afecta și prețul petrolului și al combustibililor în România, deși impactul exact este dificil de estimat în acest moment.
Situația geopolitică și evoluția conflictului din Orientul Mijlociu vor juca un rol important în evoluția prețurilor. Dacă tensiunile se vor menține sau înrăutăți, este posibil să vedem o creștere a prețurilor carburanților și în România.