Prețurile apartamentelor și caselor au crescut. Agent imobiliar: „Marja de negociere a scăzut mult”

Ai stat mai mult acasă în pandemie și ai început să îți privești locuința cu ochi critici. Așa că ai vrut să faci schimbări de design, sau chiar să te muți. Ca tine au făcut asta mulți români, așa că prețurile apartamentelor și caselor au crescut.

Cu cât plătesc mai mult pentru o locuință?

Datele de la imobiliare.ro arată că în primele luni din 2021 prețul locuințelor s-a majorat cu 2,2% față de finalul anului. Este o creștere normală, în limite, cumva mână în mână cu inflația. În Galați, Oradea și Brașov s-au scumpit cel mai mult cu 3%, în capitală cu 0,4%, mp. Ajungând la 1.480 de euro.

Ramona Mahu, agent imobiliar: „Există o cerere pentru case în mod deosebit în ultimul an. Este o efervescență serioasă pe zona aceasta. La fiecare vizionare toată lumea își pune întrebarea: Unde îmi organizez biroul de acasă? Marja de negociere a scăzut mult. Dacă înainte erau dispușii vânzătorii să lase din preț să finalizeze tranzacția, acum majele s-au subțiat mult.”

Cum stăm cu cererea și oferta?

La începutul anului s-au scos la vânzare cu 15% mai multe imobile decât la finalul lui 2020. Semn că piața s-a dezmorțit și proprietarii au prins încredere să își scoată proprietățile la vânzare, deși cererea s-a menținut cam la fel ca în ultimele luni ale anului precedent. Majoritatea tranzacțiilor se fac prin credit ipotecar, ținând cont că pentru a-ți lua o locuință din fonduri proproi.durează 8 ani în medie.

Ramona Mahu, agent imobiliar: „Sunt destule persoane care au bani disponibili, ar putea face achiziție. Dar atât timp cât pot lua credit ipotecar o fac pentru că nu vor să se decapitalizeze complet.”


Creșteri prețuri apartamente trimestri I vs. ultimul trimestru 2020

Exit mobile version