Preţurile globale ale alimentelor au crescut şi au atins nivelul înregistrat în iulie 2011, arată raportul publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

În luna octombrie, indicele FAO al preţurilor la alimente care reflectă modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creştere cu 3%, adică cu 3,9 puncte faţă de septembrie şi în creştere pentru a treia lună consecutivă.

Indicele preţurilor la cereale a crescut cu 3,2% faţă de luna precedentă. Practic, preţurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% din cauza recoltelor reduse din ţările mari exportatoare, precum Canada, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Indicele pentru uleiuri vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creşterea a fost determinată de cotaţiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă. Preţurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza producţiei reduse din Malaezia.

La lactate, indicele a crescut cu 2,6 puncte faţă de septembrie, fiind influenţat de cererea globală de import. În schimb, preţurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele ţări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.

Indicele la carne s-a redus cu 0,7% faţă de valoarea sa din septembrie, continuându-şi scăderea deja a treia lună la rând. Cotaţiile internaţionale pentru carnea de porc şi bovină au scăzut o dată cu reducerea achiziţiilor de către China a cărnii de porc şi a unei scăderi accentuate a cotaţiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită.

La zahăr, indicele a scăzut cu 1,8% faţă de septembrie, înregistrând prima scădere după o creştere consecutivă de şase luni. Micşorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate şi a perspectivelor
unor provizii mari, destinate exportului, din India şi Thailanda, precum şi o depreciere a realului brazilian faţă de dolarul american.

În ceea ce priveşte cerealele, în ciuda unei producţii mondiale record de cereale aşteptate în 2021, stocurile globale de cereale se îndreaptă spre o scădere în 2021-2022. Practic, producţia mondială de cereale este pe cale să atingă o cotă maximă istorică, în timp ce stocurile vor scădea, arată raportul publicat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.