• Românii pot cumpăra locuinţe mai scumpe pe bani mai puţini, de la 1 ianuarie 2022
  • Alocaţiile majorate cu 20%
  • Părinţii copiilor adoptaţi în condiţii speciale vor fi sprijiniţi financiar

Guvernul României a amânat reducerea TVA-ului cu 5%. Cu toate acestea însă, experţii sunt de părere că măsura este una discutabilă întrucât sectorul construcţiilor nu necesită stimuli suplimenatri iar această modificare nu produce mari schimbări, ţi-o spune Laurian Lungu, analist de pieţe financiare.

Modificarea plafonului valoric pentru locuinţele noi la care se aplică un TVA redus este o măsură discutabilă. Aceasta, aparent sprijină sectorul construcţiilor pe termen foarte scurt. De asemenea şi consumatorii pot fi afectaţi. Dacă dezvoltatorii imobiliari nu îşi măresc substanţial marjele de profit, pe termen lung riscul asociat creditului achiziţionării de locuinţe ar putea creşte. Din punct de vedere fiscal aceste măsuri erodează baza de impozitare şi ar trebui să fie revizuite”, a declarant economistul Laurian Lungu, pentru Aleph News.

Elevii se pot bucura de o alocaţie mai mare întrucât Guvernul a descis să le majoreze cu 20%, deşi iniţial acestea trebuiau să crească cu 40%. Laurian Lungu îţi precizează în ce condiţii alocaţiile pot ajunge la rezultatul din urmă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Majorarea în etape a alocaţiilor este o decizie condiţionată de constrângerile bugetare curente. În scenariul în care economia îşi revine, încasările mai mari de la buget vor putea finanţa şi creşterea alocaţiilor conform legii undeva după a doua parte a anului”, a mai spus economistul.

Părinţii care vor să ajute un suflet şi să-l adopte vor scăpa de birocraţia anterioară. Legiutorul a decis să simplifice acest proces prin introducerea unor stimulente fiscale în cazul unor categorii de adopţie, a renunţat la legalizarea unor anumite înscrisuri şi a acordat o sumă de bani fixă pentru tratarea unor probleme medicale. Printre altele, valabilitatea atestatului care asigură faptul că o persoană/familie este capabilă să adopte a fost majorată.

Modificările introduse prin noua lege creează premisele necesare pentru ca familiile care doresc să adopte un copil să parcurgă o procedură mai simplă. Sunt regelementate şi stimulente financiare. Cei care decid să adopte vor beneficia de o îndemnizaţie lunară pentru fiecare copil adoptat din partea statului.

De această îndemnizaţie pot beneficia doar familiile/persoanele adoptatoare. Pentru a beneficia de acest stimul fiscal copilul trebuie să aibă vârsta între 3 şi 6 ani ori să fie încadrat la un grad de handicap uşor sau mediu sau să facă parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună. Legiuitorul a înţeles miza pe plan social.

Obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte are un termen de 5 ani. Anterior, ter Obţinerea acestuia este o etapă obligatorie în prcesul de adopţie. Sunt luate în considerare personalitatea şi sănătatea adoptatorului sau familiei adoptatoare, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil. De asemenea obligativitatea legalizării certificatelor de naştere/de căsătorie care urmau să fie anexate cererii de încuviinţare a adopţiei a fost eliminată.

Un alt stimulent deosebit de important este suma fixă de 1.500 de lei/an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicală. Necesitatea lor trebuie stabilită de un medic, psiholog sau asistent social. Stimulentul fiscal este egal cu timpul necesar monitorizării postadopţie”, a declarat Mădălina Ion, avocat, pentru Aleph News.