• Programele de creditare pentru locuință au început promițător în 2021
  • Reprezentanții băncilor spun că românii vor apartamente mai mari anul acesta
  • În contextul pandemiei, românii aplică la credite pentru locuințe noi

Îți poți lua o casă mai ușor acum. Și asta pentru că dobânzile ipotecare sunt la o medie de 5 la sută pe an și te ajută și programul Noua Casă, pe care îl poți accesa. Astfel, sunt oameni care sunt dispuși să plătească mai mult pentru un apartament sau o casă. Mai mult de atât, acum se caută locuințele mai mari și noi.

„Dacă anul trecut aveam o medie a unui credit ipotecar la 40.000 euro credit acordat, anul acesta a crescut valoarea medie la 50.000 euro. Avem acordate 30% pe partea de case, iar din cele 70% peste 80% merg pentru achiziția de apartamente de 2 și 3 camere“, spune Adina Călin, director produse CEC Bank.

Ioana Bobric este farmacist și nu mai vrea să locuiască cu chirie. Așa că și-a cumpărat un apartament de 57.000 de euro în București, prin programul Noua Casa. „Calculasem eu teoretic cam cât ar fi plata ratei și era cam cât chiria, era puțin mai mică rata decât chiria și am zis că nu se mai poate asa. Toate actele la bancă, tot procesul a durat cred că vreo două luni și ceva, trei“, spune Ioana Bobric, farmacist.

Radu David în schimb și-a cumpărat un apartament cu credit ipotecar. A dat 85.000 de euro și spune că a luat cea mai bună decizie. „Printre principalele criterii a fost bugetul, dar și să fie vorba de un imobil nou“, spune Radu David, analist bancar.

Irina Chițu, analist financiar-bancar, spune că fiecare sistem de creditare are avantajele și dezavantajele lui: „Singurul comision este comisionul care se duce către Fondul de Garantare care, anul acesta, este mai mic decât anii trecuți. Este 0,3%. Aprobarea durează puțin mai mult. Depinzi de când se alocă fondurile către bănci. În caz de, Doamne ferește, nu se mai poate plăti creditul în 60 de zile, banca te execută“.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ne așteptăm anul acesta la minim 18.000 de beneficiari. Este un program în care doar în București, în primul trimestru al acestui an, s-au vândut 5.000 de locuințe, cel mai mare număr de locuințe din perioada postdecembristă. Comparativ, în 2019, în primul trimestru, vorbim de București, s-au vândut 3800 de locuințe. În ultimul trimestru din 2020, 5 miliarde de euro a fost piața creditelor ipotecare“, Dumitru Nancu, directorul General al FNGCIMM.

Top 3 credite Noua Casa la o sumă de 280.000 lei/30 ani

  • Cec Bank: 1.269 lei rata lunară/3.79% DAE
  • Intensa Sanpaolo Bank România: 1.319 lei rata lunară/3.89% DAE
  • Unicredit Bank: 1.319 lei rata lunară/3.89 DAE

Top 3 credite Ipotecare la o sumă de 280.000 lei/30 ani

  • Intensa Sanpaolo Bank România: 1.336 lei rata lunară/4.09% DAE
  • Vista Bank: 1.364 lei rata lunară/4.37% DAE
  • Garanti BBVA: 1.392 lei rata lunară/4.43% DAE