• Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern în formă îmbunătățită ele vor fi transmise în Parlament care își va începe parcursul normal pentru adoptarea oricărei legi.
  • Parlamentul European a validat în luna noiembrie această reformă, repet, elaborarea și adoptarea pachetul legislativ pentru implementarea proiectului România Educată.
  • Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat proiectele legilor educaţiei, care vor fi supuse dezbaterii publice. La capitolul salarizare, proiectul prevede o creştere a salariului mediu în învăţământ de la 6.500  de lei până la 9.500 de lei.

Potrivit ministrului, pentru prima oară într-o lege a educaţiei apare o reglementare care defineşte salariul debutantului ca fiind salariul mediu în economie. Este o creştere de 43%, a explicat Cîmpeanu. Ca urmare, va creşte şi salariul mediu în sistem de 6.500 de lei, cât este în prezent, până la 9.500 de lei.

Aceste legi au un impact bugetar de 90% faţă de ce există în prezent, iar salariile vor reprezenta 15% din bugetul educaţiei pe partea de cheltuili, a precizat Cîmpeanu.

Recomandări

SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CÎRSTOIU BAGĂ COALIȚIA ÎN BLOCAJ
PROGNOZA METEO PENTRU MINIVACANȚA DE PAȘTE
BURSA NU DOARME
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat marţi proiectele legilor Educaţiei, care urmează să intre în consultare publică, după care vor ajunge spre adoptare în Guvern.

Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.