Războiul Reddit vs Wall Street. Acţiunile GameStop au scăzut cu 60%: ”La final, micii investitori au de pierdut”

Reddit versus Wall Street. Este povestea începutului de an pe pieţele bursiere ale lumii. Un grup de utilizatorii ai platformei Reddit a declanşat un atac concertat asupra marilor traderi. Care au pierdut astfel vreo 91 mliliarde dolari.

În timp ce acţiunile companiei de jocuri video GameStop au crescut cu 686% în trei săptămâni. Mai mult, traderii de ocazie nu s-au oprit aici. Cotaţiile argintului erau, pe 1 februarie, la cea mai mare valoare din ultimele cinci luni. O mişcare artificială de creştere a preţurilor, coordonată pe reţelele de socializare. Care s-a stins la fel de repede însă.

Ieri, preţul acţiunilor GameStop au scăzut cu 60%, pe măsură ce raliul generat de Reddit continuă să dispară.

Ştefan Surcel investeşte pe bursă. A urmărit acest război. Spune că, la final, micii investitori au de pierdut. Nu vede GameStop într-o situaţie financiară bună, de accea nu şi-a băgat banii aici. În schimb, investeşte în companii solide, cum ar fi cele din IT sau din imobiliare.

Ştefan Surcel, investitor: ”Un lucru care s-a întâmplat în criza din 2008 – 2009 a fost că Guvernul american a aflat cumva o parte din companiile aflate la ananghie prin tot felul de infuzii de capital. Probabil lucrul ăsta se va întâmpla şi aici. Când fondurile de investiţii o să rămână fără bani, guvernul va fac o infuzie de capital ca să-i salveze şi să-i scoată pe micii investitori mai şifonaţi.

GameStop care e o companie aproape falimentară, dar iscă aşa un conflict între fondurile de investiţii şi investitorii de retail şi creează o relaţie de nebunie care urcă preţul cu procente de 100% de la o zo la alta, dar apoi pierde 40% într-o zi, nu-mi place genul ăsta de companie.”

Ştefan are un portofoliu de investiţii puţin sub 100.000 euro. Şi este acţionar la trei companii. Cel mai mare câştig pe o zi din investiţia la bursă a fost de 9.000 de euro, la începutul anului. Iar cea mai proastă zi i-a adus o pierdere de 5.000 euro. Dacă eşti la început de drum şi vrei să investeşti pe piaţa de capital, Stefan spune că primul pas pe care ar trebui să îl faci e diversificarea investiţiilor.

Ştefan Surcel, investitor: ”Dacă au 10.000 de euro, ar fi foarte bine să-i împartă în 4-5 acţiuni diferite. Acţiunile în care ei investesc să fie din sectoare diferite. Să aleagă companii solide în care ei cred şi companii care sunt dintr-un sector care va performa cel mai probabil şi în următorii ani. Cumva să privească cu detaşare banii, să nu vadă orice fluctuaţie din asta de 5%-10% ca un capăt de lume, dar nici ca o chestie din care ”gata, te-ai îmbogăţit” şi îţi dai demisia de la locul de muncă şi faci doar asta.”

Exit mobile version