• Regele Charles al III-lea nu va figura pe noua bancnotă de cinci dolari a Australiei, a anunțat banca centrală a țării.
  • Noul design va aduce un omagiu ,,culturii și istoriei primilor australieni” , spune Banca de Rezervă a Australiei (RBA).
  • Un portret al regretatei regine Elisabeta a II-a apare pe actualul design al bancnotei de cinci dolari.

Efigia monarhilor britanici va dispărea de pe bancnotele australiene, unde portretul Elisabetei a II-a va fi înlocuit pe noile bancnote de cinci dolari cu un motiv care onorează cultura indigenă, și nu cu efigia lui Charles al III-lea, a anunțat joi banca centrală a țării, realtează presa internațională.

Bancnota de cinci dolari este singura bancnotă din Australia care prezintă în prezent efigia unui monarh britanic.

Reserve Bank of Australia a declarat că populația indigenă va fi consultată cu privire la un nou design care „onorează cultura și istoria primilor australieni” . Proiectarea și tipărirea noii bancnote va dura „un număr de ani” , a precizat aceasta. Bancnotele cu imaginea reginei vor continua să circule.

FOTO – CNN

Moartea reginei Elisabeta, la 8 septembrie, a fost marcată printr-o zi de doliu național în Australia, țară din Commonwealth al cărei șef de stat oficial este regele Charles al III-lea, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunțat consecințele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.

Premierul susține trecerea la o republică

Banca centrală a declarat că decizia sa este susținută de guvernul laburist de centru-stânga al premierului Anthony Albanese, care este în favoarea unei posibile evoluții către o republică australiană. Dispariția efigiei monarhilor a fost salutată de Mișcarea Republicană Australiană (ARM), care a remarcat că populația indigenă a precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.

„Australia crede în meritocrație și ideea că cineva ar putea fi în moneda noastră prin dreptul de sânge este ireconciliabilă, la fel ca și ideea că ar putea fi șeful statului nostru prin drept de naștere” , a declarat președintele ARM, Craig Foster.

„A crede că un rege neales ar trebui să fie pe moneda noastră în locul șefilor și bătrânilor din primele națiuni și al australienilor proeminenți nu mai este justificabil într-o epocă a adevărului, a reconcilierii și, în cele din urmă, a independenței formale, culturale și intelectuale” , a adăugat el.